Za njih ćete morati izdvojiti nešto više novca nego za kokošja jaja, ali shvatite to kao izvanrednu investiciju u vlastito zdravlje

Iako su sličnog sastava kao i ostala jaja, prepeličja se jaja zbog svog okusa i izgleda ubrajaju u najtraženije delikatese. Upravo njih vrhunski kuhari diljem svijeta upotrebljavaju kao prvoklasnu namirnicu. Osim toga, jako su zdrava.

Samo dobri sastojci

Prepeličja jaja sadrže vrijedne vitamine i mineralne tvari, primjerice fosfor, kalij i željezo. Masnoća koju sadrže (prije svega u žumancu) pretežito se sastoji od nezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utječu na zdravlje.

Konzumacija lecitina iz bjelanaca preporučuje se kao prevencija za bolesti srca i žila te za snižavanje razine kolesterola. Kad smo već kod kolesterola, nemojte povjerovati u mit da ta pjegava jaja sadrže manju količinu ili da uopće nemaju kolesterola.

Razlika je samo u količini masnoće u jednom jajetu. Prepeličja su jaja, naime, otprilike pet puta manja od kokošjih. Ako se usporedi ista količina prepeličjih i kokošjih jaja, količina kolesterola je gotovo jednaka.

Saveznik snažnog imuniteta

Prepeličja jaja imaju antibakterijska svojstva i jačaju imunosni sustav pa se osobama koje često obolijevaju od prehlade preporučuje da doručak svakodnevno obogate jednim prepeličjim jajetom.

Konzumacija prepeličjih jaja preporučuje se osobama koje boluju od anemije, snažnih glavobolja, astme ili upale želučane sluznice. Redovito jedenje prepeličjih jaja ujedno normalizira krvni tlak i poboljšava probavu.

Rizik od salmonele je kod ovih jaja nizak jer ona ispod ljuske imaju iznimno čvrstu kožu s minimalnom količinom rupica za disanje, čime se onemogućuje prodiranje bakterija.

Najvažnije je to da su prepelice zahvaljujući visokoj tjelesnoj temperaturi (42 °C) otporne na uzročnike bolesti, što omogućuje njihov uzgoj bez cijepljenja i davanja lijekova.

Kako ih možete pripremiti

Umjesto jednog kokošjeg jaja morate uzeti više prepeličjih jaja.
Prepeličja jaja mogu se jesti pečena, kuhana, sirova, zapečena ili ukiseljena.

Koriste se kod pripreme omleta, majoneze, salata ili pak kao ukras za razna jela. Pritom treba voditi računa o tome da se jedno kokošje jaje može zamijeniti s četiri do pet prepeličjih.

Prepeličja jaja se pripremaju prema uobičajenim receptima slično kao kokošja jaja. Kod kuhanja ih treba staviti u hladnu vodu, a nakon što voda zavrije treba ih kuhati točno 90 sekundi (budete li se pridržavali ovog pravila, izbjeći ćete da jaja poplave). Nakon toga ih brzo ohladite (tako ćete si olakšati guljenje).