Uklanja prištiće, mrlje i kamenac; pomaže kod artritisa, osteoporoze i visokog kolesterola te su mnoga jela bez njega jednostavno nezamisliva

Svaka domaćica u svojoj kuhinji ima ocat. On spada među namirnice bez kojih kućanstvo jednostavno ne može.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksičnih tvari, normalizira krvni tlak te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zahvaljujući svom antibakterijskom, dezinfekcijskom i laksativnom djelovanju štiti probavu od raznih poremećaja, osobito od infekcija.

Osim što je uz službi zdravlja, ocat se koristi i za ljepotu. Mnoge poznate holivudske glumice upravo njime rješavaju problem prištića i akni.

Ocat je i nezaobilazno prirodno sredstvo za čišćenje kamenca i mrlja.

Osim najčešće upotrebljavanog alkoholnog, jabučnog i vinskog octa, sve se više koristi i balzamični ocat, kao i razne vrste octa aromatiziranog različitim biljem ili dodacima poput meda, limuna ili češnjaka.

Jeste li znali da balzamični ocat ima neograničen rok trajanja? Naime, zbog zakona proizvođači na bocama moraju navesti rok trajanja, no ocat se može konzumirati i nakon toga.

Preporučuje se nakon svake upotrebe dobro začepiti bocu kako ne bi došlo do isparavanja.

Mnogi gurmani balzamični ocat ne dodaju samo salatama nego ga konzumiraju, primjerice, i s parmezanom, pršutom, paštetom, jagodama, trešnjama i sladoledom.