Ne želite koristiti industrijske boje za bojenje uskrsnih pisanica? Imamo odlične ideje uz pomoć kojih će vaše pisanice biti predivno obojane na potpuno prirodan način!

Tradicija bojenja jaja za Uskrs potječe još od vremena najranijeg kršćanstva. Taj ritual, koji se tradicionalno provodi na Veliku subotu, simbol je života, obilja i plodnosti.

Danas je bojenje jaja više zabava za djecu nego simboličan čin, no treba spomenuti kako je riječ o najraširenijem uskrsnom običaju u cijeloj Europi – gotovo nema zemlje u kojoj se uoči ovog blagdana ne kuhaju i ne boje jaja.

Prema tradiciji, prvo što treba staviti u usta na uskrsno jutro upravo je blagoslovljeno jaje.

Ako ne želite upotrebljavati umjetne boje, predlažemo vam kako jaja obojiti na prirodan način, uz pomoć namirnica koje imate u svojem domu, baš kako se to radilo nekada. Donosimo vam i još nekoliko jednostavnih i drukčijih ideja za dekoriranje jaja.

Ukrasi od gumica za kosu

Jaja možete dekorirati na vrlo jednostavan način služeći se običnim gumicama za kosu. Navucite ih na jaja u nekoliko slojeva. Možete stavljati jednu gumicu preko druge ili pak jednu do druge, u više redova. O tome ovisi kakve ćete šare dobiti.

Kad postavite gumice, jaje samo uronite u odabranu boju. Kad se boja osuši, gumice skinite i dobit ćete zanimljive ukrase.

Čipkasti uzorak

Jaja možete dekorirati i čipkastim ili nekim drugim vrpcama. Vrpcu zavežite oko jaja.

Cijelo jaje, zajedno s vrpcom oko njega, uronite u boju za jaja i pričekajte nekoliko minuta dok se boja ne ‘uhvati’ (ovisno o uputama na pakiranju).

Osim klasičnog recepta, tj. kuhanja jaja u listovima bijelog luka, za prirodni ‘look’ uskrsnih pisanica može vam poslužiti i niz drugih namirnica iz vašeg hladnjaka.

smeđa

Primjerice, žutosmeđu ili tamnosmeđu boju (ovisno o duljini kuhanja) dobit ćete ako jaja kuhate u vodi s korom crvenog luka.

Narančasta

Ako želite da jaja budu narančasta, u 1 litru vode dodajte 5 žlica slatke crvene paprike i 2 žlice bijelog octa.

ljubičasta i zelena

Ljubičastu boju dobit ćete uz pomoć cikle. Ako pak cikli dodate sok od brusnice, dobit ćete nešto svjetliju, ružičastu nijansu.

Za blijedozelenu boju zaslužna je otopina od zelenog lisnatog povrća, poput blitve ili špinata.

žuta

Tri žlice kurkume ili šafrana u prahu koje ćete dodati u litru vode pomiješanu s 2 žlice bijelog octa osigurat će da vaša uskrsna jaja budu u veseloj žutoj boji.

Za lijepu žutu boju zaslužni su i curry te narančina kora.