Kikiriki je jedan od najčešćih alergena, pa se tako broj osoba alergičnih na ovu namirnicu u posljednjih 15-ak godina udvostručio.

Najnovije studije američkih znanstvenika pokazale su kako probiotici mogu spriječiti pojavu alergije na kikiriki.

Naime, eksperimenti provedeni na životinjama pokazali su kako je primjena probiotika u njihovim crijevima dovela do proizvodnje velikih količina interleukina-22, molekula ključnih za reduciranje učinka alergena prisutnih u kikirikiju.

Mučnina, proljev, otežano disanje, pad tlaka, gubitak svijesti, čak i nagla smrt, posljedice su konzumacije kikirikija kod alergičnih osoba kod kojih reakcija najčešće slijedi neposredno nakon konzumacije.

Ova alergija opasnija je nego što se misli, jer nije dovoljno samo izbaciti kikiriki iz prehrane, s obzirom na to da je on skriven u mnogim prehrambenim namirnicamna, čak i onima za koje ne bismo pretpostavili da ga sadrže.

Preporučujemo