Svaka namirnica najbolja je onda kada joj je sezona. Zato ne propustite prošetati po tržnicama i uživajte u obilju svježih namirnica koje su napokon vratile na štandove.

Mnoge domaćice uživaju u toplijim danima i zbog obilja namirnica koje se vraćaju na štandove tržnica.

Oni koji su ovih dana prošetali tržnicama primijetili su da je stigao mladi luk. Zato predlažemo da pripremate jela s tom aromatičnom proljetnom namirnicom koja osvaja okusom, ali i aromom.

Košarice sa šunkom, riblji kosani odresci, domaća ciabatta i lungić – sve s mladim lukom u glavnoj ulozi – oduševit će i one koji su mislili da i nisu ljubitelji te namirnice.

Ako ga nećete koristiti za kuhanje, možete ga dodati u zelenu salatu ili ga grickati uz glavno jelo.

Inače, nikako ne propustite kupiti i pripremiti mladi špinat. Svaka namirnica najbolja je onda kada joj je sezona.

Svježem špinatu dodali smo i prepeličja jaja i dobili ovu okusom i oblikom zanimljivu roladu – zaslužila je postati receptom mjeseca.

Rolada od špinata s prepeličjim jajima

  • 4 jaja
  • 400 g očišćenog i nasitno nasjeckanog špinata
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 5 žlica brašna
  • 400 g maslaca
  • 8 sušenih rajčica
  • 2 grančice svježeg bosiljka
  • 12 kuhanih prepeličjih jaja
  • sol

priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190 ºC. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumanca dobro izmiješajte sa špinatom i vrhnjem.
  2. Dodajte brašno i 1 žličicu soli, sve dobro izmiješajte i na kraju u smjesu primiješajte snijeg od bjelanaca.
  3. Dobivenu smjesu razmažite u sloju debljine 1 cm u lim obložen papirom za pečenje, stavite u pećnicu i pecite oko 12 minuta.
  4. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, prekrijte komadom aluminijske folije, okrenite ga na nju i potom odlijepite papir za pečenje. Ostavite tijesto neka se ohladi.
  5. Izmiksajte maslac sa sjeckanim sušenim rajčicama i bosiljkom te ga, po želji, malo posolite.
  6. Ohlađeno tijesto od špinata prerežite popola pa svaki pravokutnik premažite polovicom maslaca i u sredinu posložite oljuštena prepeličja jaja.
  7. Smotajte obje rolade, čvrsto ih umotajte u aluminijsku foliju pa ih stavite u hladnjak da se stisnu. Prije posluživanja rolade narežite na ploške debljine 2 cm.

Preporučujemo