Vrhnje je čest i odličan dodatak mnogim jelima, bilo slanim ili slatkim, ali je vrlo ukusno i samo - s malo svježeg kruha

Iako ga smatraju neprijateljem vitke linije, vrhnje je odličan i ukusan dodatak svježim i kuhanim jelima te desertima.

Dobiva se koncentriranjem masti iz mlijeka, a što je mlijeko masnije, to je vrhnje slađe.

Razlikujemo kiselo vrhnje s 12-20% mliječne masti, kiselo vrhnje mileram, koje sadrži 21-30% mliječne masti, te kiselo vrhnje s čak 30-35% mliječne masti.

Ako tijekom kuhanja jelu dodate vrhnje s malo masnoće, ono će se odvojiti u grudice. Zato je preporučljivo za vrijeme kuhanja jelu dodati vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.

Ovaj jednostavan dodatak dat će poseban okus raznim umacima, juhama i varivima, a odličan je i u kombinaciji s gljivama, krumpirom i mesom.

Mileram je fermentirani proizvod dobiven od obrane mliječne masti iz svježeg mlijeka. Jednoličan je, ima gustu konzistenciju i kiseo okus. Vrlo se često koristi za kuhanje, kao namaz i u salatama.

Preporučujemo