Hoćete li od njih pripremiti savijaču, kompot, kolač ili pitu, svejedno je - jabuke su odličan izbor za svaku slasticu

Jedan od klasika američke kuhinje koji se već udomaćio i u našim krajevima je popularma Američka pita s jabukama.

Upravo zbog njezinog neodoljivog okusa i privlačnog izgleda, odlučili smo se od svih slastica s jabukama, upravo na ovu pitu.

Pitu poslužite posutu šećerom u prahu ili u nadjev dodajte vaniliju. Osim nakon ručka, izvrsno godi za doručak – uz kavu.

Ekstra savjet: Donja kora pite treba biti 2 cm veća od gornje. Kada je nadjenete, poklopite gornjom korom i rubove koji vise vilicom utisnite preko gornje kore.

Američka pita

za tijesto

  • 1 čaša brašna (od 2 dl)
  • 1/4 čaše hladne vode
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice šećera
  • 120 g maslaca

Sastojci za nadjev

  • 5 jabuka
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • sok od ½ limuna

Priprema

  1. U posudu stavite brašno, sol, šećer i maslac pa rukama izradite. Dodajte vodu, ponovno izradite i stavite na hladno mjesto sat vremena.
  2. Potom tijesto podijelite na dva nejednaka dijela te izvaljajte.
  3. Veću polovicu tijesta stavite u namašćeni kalup i nadjenite smjesom od jabuka (koje ste očistili, ogulili i narezali na veće kriške), brašna, šećera, cimeta i limuna.
  4. Prekrijte drugom polovicom tijesta i pecite 45 min. na 180 stupnjeva.

Preporučujemo