Hoćete li od njih pripremiti savijaču, kompot, kolač ili pitu, svejedno je - jabuke su odličan izbor za svaku slasticu
Jedan od klasika američke kuhinje koji se već udomaćio i u našim krajevima je popularma Američka pita s jabukama.
Upravo zbog njezinog neodoljivog okusa i privlačnog izgleda, odlučili smo se od svih slastica s jabukama, upravo na ovu pitu.
Pitu poslužite posutu šećerom u prahu ili u nadjev dodajte vaniliju. Osim nakon ručka, izvrsno godi za doručak – uz kavu.
Ekstra savjet: Donja kora pite treba biti 2 cm veća od gornje. Kada je nadjenete, poklopite gornjom korom i rubove koji vise vilicom utisnite preko gornje kore.
Američka pita
za tijesto
- 1 čaša brašna (od 2 dl)
- 1/4 čaše hladne vode
- ½ žličice soli
- ½ žličice šećera
- 120 g maslaca
Sastojci za nadjev
- 5 jabuka
- 2 žlice brašna
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- sok od ½ limuna
Priprema
- U posudu stavite brašno, sol, šećer i maslac pa rukama izradite. Dodajte vodu, ponovno izradite i stavite na hladno mjesto sat vremena.
- Potom tijesto podijelite na dva nejednaka dijela te izvaljajte.
- Veću polovicu tijesta stavite u namašćeni kalup i nadjenite smjesom od jabuka (koje ste očistili, ogulili i narezali na veće kriške), brašna, šećera, cimeta i limuna.
- Prekrijte drugom polovicom tijesta i pecite 45 min. na 180 stupnjeva.
Tekst: Sandra Horvat/ Lisa
Foto: Profimedia
30.11.2016.