Slatki ljetni užitak koji miluje sva osjetila

Meso im je svijetložuto do tamnocrveno, a okus sladak kao med – tko jednom kuša zelene ili ljubičaste plodove stabla smokve, ostaje njima, simbolom Mediterana, očaran zauvijek!

Čisti užitak

Kao med slatko meso smokve neoizostavna je poslastica na kraju ljeta. Neki ovo voće prerežu popola pa žličicom jedu meku sredinu, neki bezokusnu kožicu lagano ogule nožićem, no većina ih ipak pojede cijele!

Slatki okusi sunčanoga juga

Koja sreća da ovo voće podrijetlom iz Male Azije uspijeva i u sunčanim regijama Europe: Italiji, Turskoj, južnoj Njemačkoj i, dakako, u Lijepoj Našoj. Tako se svi ljubitelji smokava njima mogu do mile volje sladiti od srpnja do studenoga, kada im je sezona.

No danas se svježe smokve u trgovinama nerijetko mogu pronaći i cijele godine jer se uvoze iz Australije, Brazila i SAD-a.

Koncentracija energije u malom

Zrele smokve prepoznat ćete po tankom bijelom sloju na površini kožice. Ako su usto i meke na dodir, savršene su za konzumaciju.

Budući da su plodovi prilično osjetljivi, oprezno ih properite, lagano posušite krpom i uživajte!

Smokve su inače odlične i kao prilog uz piletinu, puretinu, svinjetinu ili divljač i, dakako, kao baza za razne deserte, za koje su najprikladnije osobito slatke, ljubičaste smokve.

Koju god sortu odabrali, sve su prepune vitamina, minerala i ugljikohidrata, lako su probavljive, a zbog visokog udjela balastnih tvari pospješuju probavu.