Voće oblikom slično jabuci, crvenkastozlatne kore, svojom je ljepotom zavelo i Evu – koja ga je ubrala s drva spoznaje.

‘Rajska jabuka’, koja potječe iz Perzije, danas slovi kao izrazito zdravo voće, a njezina brojna ružičasto crvenkasta zrna oduvijek su bila simbol zavodljivosti, ljubavi i plodnosti, pa čak i za grčku božicu Afroditu!

Svježe ili uz divljač

Sočna zrna šipka imaju slatko-kiselkasti okus. Odličan su dodatak salatama i slasticama, a od njih se radi i sladoled.

Ali to voće i sok ukusan su dodatak i jelima od divljači i od peradi. Šipak je posebno sočan ako je težak u odnosu na svoju veličinu.

U trgovinama rijetko možete naći neki koji nije zreo – na policama supermarketa je od rujna do ožujka.

Ako ga odmah ne pojedete, možete ga čuvati u hladnjaku oko tjedan dana.

Zdravo osvježenje

Osim što je šipak (mogranj ili nar) pravo osvježenje za nepce, vrlo je zdrav: sadrži mnogo vitamina C, minerala i elemenata u tragovima.

Novija su istraživanja pokazala da sadrži i sekundarne biljne tvari (polifenole) koji se nalaze i u crvenom vinu ili zelenom čaju. Te supstancije štite krvotok i jačaju imunitet.

Sočna zrna ispod tvrde kore

Kako lako i bez muke oguliti šipak?

  • Šipak zarežite velikim nožem na mjestu gdje je bila peteljka.
  • Zatim ga oprezno prepolovite jer je meka zrna lako zgnječiti.
  • Prstima izvadite zrna, a sve ostalo otklonite.

Umak od šipka

  • 1 svežnjić mladog luka
  • 5 ljutika
  • 1 žlica maslaca
  • 400 ml bijelog vina
  • 2 šipka

priprema

  1. Operite mladi luk, očistite ga i narežite na komade. Zatim oljuštite ljutike i narežite ih na kockice. Oboje propirjajte na žlici maslaca, ulijte bijelo vino i kratko kuhajte.
  2. Umak ostavite da se ohladi te ga začinite kajenskim paprom i mljevenom paprikom.
    Potom iscijedite 2 šipka i umiješajte sok u umak.
  3. Odlično će se sljubiti (i hladan i topao) s ribom i piletinom.

Preporučujemo