U pravilnoj prehrani uvijek treba biti zastupljena hrana koja se priprema od različitih skupina namirnica i koja sadrži sve hranjive sastojke (bjelančevine, ugljikohidrate, masti) koji ujedno organizmu osiguravaju energiju.

Pravilna prehrana treba sadržavati i dovoljne količine vitamina, minerala, elemenata u tragovima i vode. Ako ste to svladali, poteškoće može prouzročiti samo količina hrane koju stavljate na tanjur.

Količina hrane na zdravome tanjuru treba biti: količina koja stane u šaku za kuhane žitarice, mahunarke ili škrobno povrće, količina koja stane na dlan za pečeno crveno meso, a na dlan s prstima za očišćenu i pečenu perad te ribu.

Također, dvije šake ili pola tanjura treba zauzimati povrće. Hrana se u našemu organizmu prerađuje i razgrađuje do najsitnijih molekula koje služe kao izvor energije.

Radi postizanja ravnoteže između kalorija unesenih jedenjem i ispijanjem te njihove potrošnje nemojte zaboraviti na važnost redovite tjelesne aktivnosti.

Preporučujemo