Od nje možete pripremati fantastična i slana i slatka jela

Pridružite riži šafran i grašak i dobit ćete ukusno glavno jelo, a pripremite li je s ukusnim voćnim preljevom, nećete moći odoljeti desertu.

Uz naše savjete vaš će rižoto biti savršen!

Miomirisni šafran

Šafran je najskuplji začin na svijetu, stoga se u jela uvijek dodaje u malim količinama.

Osim sušenih niti šafrana u trgovinama možete pronaći i mljeveni šafran u prahu koji jelima daje predivnu zlatnožutu boju.

Riža arborio

Riža arborio najbolji je odabir za pripremu talijanskog rižota. Ta sorta riže ima okrugla zrnca i puna je škroba. Prije pripreme rižota riža se nipošto ne smije ispirati.

Maslac dolazi tek na kraju

Maslac se dodaje kad je rižoto već gotov: na rižu stavite maslac narezan na listiće i umiješajte ga u rižoto tek kada se otopi.

Dat će jelu finu aromu i prekrasnu, kremastu teksturu.

Riža okruglog zrna

Riža okruglog zrna uzgaja se prije svega u Aziji, Japanu i SAD-u.

Ona je vrlo zahvalna za primjenu u kulinarstvu – od nje se, primjerice, mogu pripremiti razni slatki deserti, nabujci, juhe, pilav i paella.

Nabujak od riže može se jesti hladan ili topao. Kada nije sezona, umjesto voćnog preljeva možete ga poslužiti i s medom.

Nabujak od riže

  • 300 g riže okruglog zrna
  • 1 l mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 3 jaja
  • 120 g šećera u prahu
  • naribana korica od 1/2 limuna
  • sol

Za voćni preljev

  • 125 g jagoda
  • 100 g kupina
  • 100 g malina
  • 125 g borovnica
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice soka od limuna
  • 150 ml vode
  • 1/2 žličice jestivog škroba

priprema

  1. Isperite rižu hladnom vodom, dodajte je u vruće mlijeko, lagano posolite i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Pritom pripazite da se ne raskuha!
  2. Kada gotovo sasvim omekša, uklonite je sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
  3. Pjenasto izradite 120 g maslaca sa šećerom, žumancima i limunovom koricom. Stucite čvrsti snijeg od bjelanaca.
  4. U rižu prvo primiješajte smjesu od maslaca, šećera i žumanaca, a zatim oprezno umiješajte i snijeg od bjelanaca.
  5. Smjesu izlijte u namašćenu vatrostalnu posudu, po njoj složite preostali maslac narezan na listiće te pecite nabujak oko 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 ºC.
  6. Dok se nabujak peče, pripremite umak: voće operite, stavite u lonac, pospite šećerom, pokapajte limunom i ostavite ga da zavrije.
  7. Tada dolijte 100 ml vode i kuhajte umak 15-ak minuta na umjerenoj vatri. Ostatak vode razmutite sa škrobnim brašnom, umiješajte u voće i prokuhajte.
  8. Voćnim umakom prelijte nabujak koji ste prethodno narezali na kriške.

Preporučujemo