Kao i jela od tjestenine, i klasik talijanske kuhinje - rižoto - vrlo se lako može pripremiti, no samo rijetkima pođe za rukom napraviti ga besprijekorno. Vrijeme je da naučite kako na pravi način skuhati ovo jednostavno i hranjivo jelo

Osnovni recept za rižoto, tradicionalno, jednostavno i hranjivo talijansko jelo koje je prigrlio cijeli svijet, uključuje rižu, vino, temeljac i sir.

Za masnoću, na kojoj ćete pirjati luk, najbolje je upotrijebiti maslac ili maslinovo ulje.

No u ovoj temeljnoj recepturi rižota se i dosta toga može promijeniti ili, bolje rečeno, dodati.

Riža se izvrsno sljubljuje s mesom, gljivama, šafranom, morskim plodovima, ribom, graškom, špinatom, ali i s voćem.

Da se riža može dodavati i slatkim jelima, pokazat će i recept za slatki rižoto s malinama koji vam donosimo.

Svaki se rižoto lagano kuha na srednjoj temperaturi od 20 do 25 minuta. Vruća tekućina (odnosno temeljac) polako se dolijeva, u malim količinama, i uz neprestano miješanje.

Vino daje rižotu poseban okus pa ga uvijek dodajte. Odaberite vino koje i inače rado pijete te jači temeljac, najbolje onaj koji ste pripremili kod kuće.

Osim vina i začina, sir je ono što daje dodatni, završni touch svakom rižotu.

Ovisno o ukusu, dodajte parmezan, pecorino ili gorgonzolu, i to obvezno na kraju kuhanja, kada sklonite rižoto s vatre – tek da se rastopi i sjedini s ostalim sastojcima.

Pospite rižoto naribanim sirom, ostavite da se otopi pa promiješajte. Tako će se svako zrno ‘umotati’ u aromu sira.

Slatki rižoto s malinama

 • 1 l mlijeka
 • 40 g šećera
 • 200 g riže
 • 100 ml prošeka
 • 40 g nasjeckane bijele čokolade
 • 1 žlica maslaca
 • 80 g malina (svježih ili zamrznutih)
 • po želji malo šlaga

priprema

 1. Skuhajte mlijeko. U tavi otopite šećer, ali pazite da ne pocrni. Dodajte rižu, lagano sve promiješajte i staklasto je popržite.
 2. Zalijte s malo mlijeka pa miješajte kuhačom da ne zagori. U nekoliko navrata dolijevajte mlijeko sve dok se riža ne skuha.
 3. Dodajte prošek, bijelu čokoladu i veliku žlicu maslaca. Lagano miješajte kuhačom dok se svi sastojci ne rastope i sjedine s rižom.
 4. Zatim lagano umiješajte maline ili ih po želji samo poslažite po riži. Desert možete odmah poslužiti topao ili ga ostavite da se ohladi.
 5. Da bi okus bio bogatiji, prilikom posluživanja dodajte malo šlaga.