'Kraljica cvijeća' pravi je užitak za oči, a jednak takav užitak predstavlja i za nepca

Svi smo se susreli s bajkovitim ružama koje krase našu okućnicu ili svečano stoje na sredini stola za vrijeme obiteljskog ručka ili kakvog slavlja.

No, jedinstven miris i okus ruža može oplemeniti i vaša jela. Isprobajte ušećerene latice ruža na omiljenom desertu ili pak octom od ruža obogatite salatu…

Ušećerene latice

  • 30 neprskanih ružinih latica
  • 2 bjelanca
  • 100 g šećera

priprema

  1. Ružine latice pažljivo properite, lagano ih posušite kuhinjskim papirom te im odrežite gorkasti bijeli donji dio.
  2. Stucite 2 bjelanca u polučvrsti snijeg pa u njega namačite ružine latice. Latice potom s obje strane pospite sa 100 g šećera te ih ostavite oko 2 dana da se suše na sobnoj temperaturi.
  3. Želite li ubrzati postupak, sušite ih oko 3 sata na limu u pećnici na 60 stupnjeva.
  4. Složite ih u limene ili staklene posude, odvajajući svaki sloj papirom za pečenje te ih u njima čuvajte do konzumacije.

Ocat od ruža

  • 100 g neprskanih latica ruža
  • 1 l blagog bijelog vinskog octa

priprema

  1. Latice ruža oprezno properite pod hladnom vodom, nježno potapkajte kuhinjskim papirom i odrežite im gorkasti bijeli dio.
  2. Tako pripremljene latice bez tiskanja napunite u (po mogućnosti tamnu) bocu te ih prelijte sa 1 l blagog bijelog vinskog octa.
  3. Zatvorite bocu pa je ostavite oko 3 tjedna na suncu. Nakon toga ocat procijedite i prelijte u manje boce. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.
  4. Taj delikatesni ocat izvrsno se slaže s lisnatim salatama. Želite li ga nekome pokloniti, stavite ga u bocu sa svježim ružinim laticama.

Preporučujemo