Talijanska kuhinja slovi kao jedna od najzanimljivijih na svijetu. Temelj te kuhinje je tjestenina (tal. pasta) - s više od 400 različitih vrsta i oblika

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi tako da bude al dente, stavite je u cjedilo da se ocijedi pa je pomiješajte s umakom po želji i razdijelite na porcije.

Makaroni

su kratka cjevasta i zaobljena tjestenina. U Italiji se najčešće poslužuju s različitim umacima (s umakom od sira ili mesa), kao predjelo i umjesto juhe.

Zahvaljujući tomu što su šuplji, makaroni dobro primaju umake.

Cannelloni

su vrsta velike cjevaste tjestenine, dužine oko 10 cm i promjera 2,5 cm. Nakon što ih se kratko prokuha, pune se raznim nadjevima, a zatim peku u pećnici.

Jedno od omiljenih punjenja je ricotta sa špinatom.

‘Rođaci’ špageta

Bucatini su vrsta tjestenine dužine oko 25 cm, koja je okrugla i šuplja. Ime im potječe od talijanske riječi ‘buco’ (rupa). Širi od njih su bucati ili bucatoni.

Ta se tjestenina najčešće poslužuju s umacima s vrhnjem, slaninom i povrćem. Izvrsni su i kao prilog uz ribu.

Svježe začinsko bilje

Jelima daje pravu, svježu notu pa ih nije potrebno soliti. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, timijana i ružmarina može se uzgajati i kod kuće, u posudama.

 

Preporučujemo