Lagani dodaci salatama za zdrav užitak

Vrijeme je laganih proljetnih salata s lisnatim povrćem: ako ih kombinirate uz meso ili ribu, preljev za salatu može biti malo laganiji.

Vrhnje u klasičnim receptima u tom slučaju možete zamijeniti nemasnim jogurtom, majonezu izmiksanim tvrdokuhanim žumancem, a umjesto rafiniranih ulja dobro je koristiti hladno prešana, kao što je domaće maslinovo ulje.

Ako pak jedete samo salatu, možete odabrati i neki gušći, zasitniji preljev pikantnog okusa.

Pripremili smo za vas nekoliko ukusnih varijanti preljeva za salatu: svaki se od njih priprema od samo nekoliko sastojaka, a može se napraviti i 2-3 dana prije te stajati u hladnjaku.

Ovi se dresinzi mogu staviti u staklenku te poslužiti na zabavi ili ponijeti na piknik u prirodi.

Curry dresing

  • 2 jaja
  • 200 g jogurta
  • 1 žličica ulja
  • 1/2 žličice curryja
  • sol, papar,
  • po želji šećer

priprema

  1. Jaja kuhajte oko 10 minuta, utvrdo, zatim ih prelijte hladnom vodom, oljuštite i
    narežite na polovice.
  2. Izvadite žumance pa ga izgnječite i pomiješajte s jogurtom, uljem, curryjem, solju, paprom i eventualno šećerom.
  3. Izmiksajte štapnim mikserom. Po želji u preljev umiješajte nasitno nasjeckano bjelance.

Preljev od začinskog bilja

  • 1 vezica miješanoga začinskog bilja (peršin, bosiljak, kopar, vlasac itd.)
  • 150 ml instant juhe (bistre)
  • 1 žličica ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 prstohvat nasitno naribane limunove korice
  • sol, papar

priprema

  1. Operite i ocijedite začinsko bilje te ga nasjeckajte. Pomiješajte temeljac, ulje i
    ocat. Dodajte nasjeckano bilje i limunovu koricu.
  2. Preljev stucite pjenjačom pa ga posolite i popaprite po svom ukusu.

Koktel dresing

  • 150 g jogurta
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 3 žlice kečapa
  • 1 režanj češnjaka,
  • sol, papar
  • umak tabasco, umak worcester
  • 1-2 žlice vinjaka

priprema

  1. Pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje i kečap. Oljuštite češnjak i istisnite ga u smjesu.
    Dobro izmiješajte sastojke.
  2. Posolite i popaprite te začinite solju, paprom, umacima tabasco i worcester te vinjakom.

Preljev od rajčica

  • 1 crveni čili
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 g pasiranih rajčica
  • sol, papar,
  • šećer
  • ljuta začinska paprika

priprema

  1. Operite čili, prerežite ga i očistite od sjemenki. Oljuštite češnjak, pa ga nasjeckajte
    nasitno zajedno s čilijem.
  2. Pomiješajte s pasiranom rajčicom i stucite pjenjačom. Začinite solju, paprom, šećerom i ljutom paprikom.

Mliječni preljev

  • 2 vezice vlasca
  • 1 vezica bosiljka
  • 1 luk, 200 g jogurt
  • 1 žličica ulja,
  •  sol, papar

priprema

  1. Operite i nasjeckajte začinsko bilje. Oljuštite i nasjeckajte luk. Izmiješajte jogurt
    i ulje u glatku smjesu. Dodajte začinsko bilje i luk, posolite i popaprite.

Preporučujemo