Često je najbolje i najukusnije ono što sami pripremimo. Uživajte u mesu, umaku i pecivu prema domaćoj recepturi

Hamburgeri su pojam brze hrane, ali nisu svi kupovni uvijek i ukusni. Između polovica peciva trebaju se naći samo najbolji sastojci. Pritom često vrijedi pravilo da je manje više.

Ne zna se točno otkud potječe hamburger. Postoji priča kako su mornari s Baltika rado jeli začinjeno sirovo meso, no to nije svatko volio. Pa su ga ispržili.

Doseljenici iz Hamburga recept su navodno donijeli u SAD, a drugi tvrde kako je hamburger nastao na godišnjoj izložbi grada Hamburga u Buffalu, u državi New York.

Normativi pljeskavice

Baza svakog hamburgera je pljeskavica, odnosno prženi komad mljevenog mesa. Klasična pljeskavica sastoji se od mljevene govedine s 30 posto masnoće i začinjena je solju i paprom.

U pravilu teži 150 g, debljina joj je 2 cm te je u promjeru nešto veća od peciva. Zahvaljujući tomu je nakon prženja hrskava izvana, a iznutra sočna.

Kako se za vrijeme prženja ne bi ‘napuhnula’, prethodno na sredini mesa donjim dijelom žlice napravite udubljenje.

Kad je riječ o pecivu, najbolje je ono domaće, koje sami pripremimo ili pak svježe pečeno iz pekarnice.

Varijacije na temu

Hamburgeri su omiljeni diljem svijeta jer postoje brojne kombinacije: grčka pljeskavica priprema se od janjetine, češnjaka i origana, a azijska, primjerice, s đumbirom, maslacem od kikirikija i sojinim umakom.

U reuben burger dodaje se kiseli kupus i usoljena govedina. Aktualni trend u SAD-u je hamburger s prženim japanskim tijestom umjesto peciva.

Umak za hamburger

  • 2 žličice senfa
  • po 1 žličica octa i soka od limuna
  • sol
  • 4 utvrdo kuhana jaja
  • 125 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 100 g kiselih krastavaca
  • po 4 grančice kopra i peršina
  • papar
  • 4 žlice tekućine od kiselih krastavaca

priprema

  1. Pomiješajte senf, ocat, sok od limuna, ¼ žličice soli i 3 žumanca. Umiješajte ulje. Nasjeckajte luk, krastavac i začinsko bilje te dodajte.
  2. Dodajte bjelanca i 1 usitnjeno jaje. Začinite solju, paprom i tekućinom od krastavaca.

Peciva

  • ¼ kockice kvasca (10 g)
  • 200 g mlaćenice (za vegansko pecivo sojino mlijeko)
  • 320 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1-2 žlice sjemenki sezama (po želji)

priprema

  1. Rastopite kvasac u mlakoj mlaćenici pa umiješajte brašno. Mijesite tijesto 2 minute. Prekrijte te ostavite da se diže sat vremena.
  2. Mijesite tijesto 3 minute te dodajte sol. Razdijelite na 4 komada pa oblikujte kugle. Uvaljajte u sezam te ostavite da se diže 2 sata.
  3. Pecite 13 minuta (na 220 stupnjeva). Stavite malo vode na dno pećnice.

Veggie burger

  • 200 g zrna soje
  • 1 glavica luka
  • 10 g nasjeckanog đumbira
  • čili
  • 1 žlica nasjeckanog korijandra
  • 60 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol, papar
  • sojino ulje
  • po 2 žlice majoneze i zrnatog senfa
  • 200 g kiselih krastavaca

priprema

  1. Omekšajte zrna soje u vodi (12 sati). Kuhajte ih u vodi 90 minuta, ocijedite i napravite pire.
  2. Pomiješajte to s glavicom nasjeckanog luka, đumbirom, 1 nasjeckanim čilijem, korijandrom, krušnim mrvicama, jajem, solju i paprom.
  3. Oblikujte 4 pljeskavice te pržite 10 minuta na ulju. Pomiješajte majonezu i zrnati senf.
  4. Narežite krastavce na ploške te napravite salatu. Prerežite 4 peciva, popržite i nadjenite.

 

Preporučujemo