Naučite pripremati hamburger kod kuće. Kako začiniti meso (da bude dostojno profesionalnih kuhara!) te napraviti vlastiti umak i peciva?

Domaće je domaće, često možemo čuti, pa premda mnogi imaju svoja omiljena mjesta i restorane za pojesti fine zalogaje, nekako na kraju uvijek ispadne da je najukusnije ono što sami pripremimo kod kuće.

Kako pripremiti domaći hamburger? I to sve: pecivo, umak i meso?

Kako je baza svakog hamburgera ipak pljeskavica, odnosno prženi komad mljevenog mesa, donosimo vam nekoliko ključnih savjeta za pripremu.

  • Klasična pljeskavica sastoji se od mljevene govedine s 30 posto masnoće i začinjena je solju i paprom.
  • U pravilu teži 150 g, debljina joj je 2 cm te je u promjeru nešto veća od peciva. Zahvaljujući tomu je nakon prženja hrskava izvana, a iznutra sočna.
  • Kako se za vrijeme prženja ne bi ‘napuhnula’, prethodno na sredini mesa donjim dijelom žlice napravite udubljenje.

Pljeskavica

  • 600 g mljevene govedine (30% masnoće)
  • ¼ vezice peršina (nasjeckanog)
  • 2 češnja češnjaka (kockice)
  • 2 žlice worcester umaka
  • sol, papar
  • 1 žlica ulja

priprema

  1. Pomiješajte mljeveno meso s peršinom, češnjakom, worcesterom, solju i paprom. Oblikujte rukama ili u kalupu (gore) četiri pljeskavice.
  2. Pržite ih oko 5 minuta na ulju sa svake strane.

Umak

  • 2 žličice senfa
  • po 1 žličica octa i soka od limuna
  • sol
  • 4 utvrdo kuhana jaja
  • 125 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 100 g kiselih krastavaca
  • po 4 grančice kopra i peršina
  • papar
  • 4 žlice tekućine od kiselih krastavaca

priprema

  1. Pomiješajte senf, ocat, sok od limuna, ¼ žličice soli i 3 žumanca. Umiješajte ulje. Nasjeckajte luk, krastavac i začinsko bilje te umiješajte.
  2. Dodajte bjelanca i 1 usitnjeno jaje. Začinite solju, paprom i tekućinom od krastavaca.

Peciva

  • ¼ kockice kvasca (10 g)
  • 200 g mlaćenice (za vegansko pecivo sojino mlijeko)
  • 320 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1-2 žlice sjemenki sezama (po želji)

priprema

  1. Rastopite kvasac u mlakoj mlaćenici pa umiješajte brašno. Mijesite tijesto 2 minute. Prekrijte pa ostavite da se diže sat vremena.
  2. Mijesite tijesto 3 minute te dodajte sol. Razdijelite na 4 komada pa oblikujte kugle. Uvaljajte u sezam te ostavite da se diže 2 sata.
  3. Pecite 13 minuta (na 220 stupnjeva). Stavite malo vode na dno pećnice.

Za one koji ne jedu meso

  • 200 g sušenih zrna soje
  • glavica luka
  • 10 g nasjeckanog đumbira
  • 1 čili
  • 1 žlica nasjeckanog korijadra
  • 60 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol, papar
  • po 2 žlice majoneze i zrnatog senfa
  • 200 g krastavaca
  • 2 žlice sojina ulja

priprema

  1. Omekšajte zrna soje u vodi (12 sati). Kuhajte ih u vodi 90 minuta, ocijedite i napravite pire.
  2. Pomiješajte to s glavicom nasjeckanog luka, đumbirom, nasjeckanim čilijem, korijandrom, krušnim mrvicama, jajem, solju i paprom.
  3. Oblikujte 4 pljeskavice pa pržite 10 minuta na 2 žlice sojina ulja. Pomiješajte majonezu i zrnati senf.
  4. Narežite krastavace na ploške te napravite salatu. Prerežite 4 peciva, popržite i nadjenite.