Šampinjoni su višenamjenski i, bez obzira na boju i veličinu (bijeli, smeđi, čak i blago ružičasti), zdravi.

Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, i najčešće su uzgajane gljive kod nas i u svijetu.

Zanimanje za njih sve se više širi, te su sve više zastupljeni u svakodnevnoj prehrani.

Šampinjoni, spadaju u red rijetkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu.

Mogućnosti pripreme su beskonačne. Dostupni su tijekom cijele godine, svježi ili konzervirani.

U prirodi ih nalazimo od svibnja do listopada na šumskim livadama, pašnjacima i sl.

Imaju vrlo malu kalorijsku vrijednost, a obiluju proteinima. Ne sadrže ni saharozu niti škrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe oboljele od dijabetesa.

Bogati su oksalnom i fosfornom kiselinom, a od mineralnih tvari značajne su količine kalija.

Uz plodove mora, najveći su prirodni izvor selena, koji se ubraja u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje.

Bijeli klobuci većih šampinjona izvrsni su za razne nadjeve; pizza je bez njih nezamisliva, kao i razni umaci s mesom…

Punjeni šampinjoni

  • 12 velikih šampinjona
  • 60 g bulgura
  • 60 g sušenih rajčica iz ulja
  • 200 g mljevene junetine
  • malo soli, papra, cimeta, muškatnog oraščića, mljevenog kumina i klinčića
  • 1 režnjić češnjaka
  • 1 jaje

priprema

  1. Zakuhajte bulgur u slanoj vodi pa nastavite kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta.
  2. Zatim ocijedite rajčice (ulje sačuvajte), a male komade ostavite po strani za ukrašavanje. Rajčice potom nasjeckajte.
  3. Zatim mljevenu junetinu začinite s malo soli, papra, cimeta, muškatnog oraščića, mljevenog kumina i klinčića.
  4. Meso pomiješajte s nasjeckanim rajčicama, nasjeckanim češnjakom, jajetom
    i bulgurom. Obrišite krpom 12 velikih šampinjona i sačuvajte klobuke.
  5. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Klobuke nadjenite mljevenim mesom, stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, nakapajte uljem od rajčica i pecite 25 minuta.

Preporučujemo