Iako će ga neki nazvati ‘slanim kolačem’, ovaj ukusan nabujak zaslužuje biti glavno jelo

Zahvaljujući jednostavnim savjetima nabujak može biti još ukusniji

Umak od pečenja pomiješajte s hladnim temeljcem koji ćete upotrijebiti za namakanje peciva.

Na taj način umak neće propasti, a i kockice peciva će poprimiti intenzivniji okus.

Nabujak će biti još ukusniji ako narezana peciva zapečete na 80 g maslaca. Nakon toga ih ostavite da se ohlade pa ih prelijte hladnim temeljcem.

Katkad je teško nabaviti mladu koprivu potrebnu za pripremu nabujka.

Kao nadomjestak možete upotrijebiti peršin. Grančice peršina isperite i nasitno nasjeckajte.

Masni će sir okus nabujka učiniti intenzivnijim, dok će mu muškatni oraščić dati posebnu aromu.

Ako ne možete nabaviti svježe povrće, upotrijebite ono zamrznuto. Pustite ga da se odmrzne, a zatim ga 4 minute kuhajte u posoljenoj vodi.

Prilikom pripreme ovog jela možete si olakšati posao i upotrijebiti već naribani sir.
Najbolje je odabrati neku vrstu sira s višim udjelom masti (primjerice gaudu).

Prilikom upotrebe muškatnog oraščića treba biti vrlo oprezan jer je riječ o iznimno aromatičnom začinu. Već će i jedan prstohvat biti sasvim dovoljan.

Proljetni nabujak

  • 250 g svinjetine (od vrata)
  • sol, papar
  • 5-6 peciva
  • mala vezica kopriva
  • 250 ml hladnog mesnog temeljca (može i mesna juha u kocki)
  • 250 g kuhane dimljene svinjeće vratine
  • muškatni oraščić
  • 5 jaja
  • maslac i krušne mrvice po potrebi

priprema

  1. Meso narezano na ploške posolite i popaprite, stavite u kalup za nabujak, prelijte s malo vode pa pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  2. Za vrijeme pečenja meso podlijevajte umakom od pečenja i više puta ga okrenite. Pečeno meso ostavite da se ohladi.
  3. Peciva narežite na kockice. Koprivu isperite vodom, otrgnite joj listiće, prelijte ih kipućom vodom i ocijedite.
  4. Peciva narezana na kockice prelijte temeljcem, ostavite ih kratko da upiju tekućinu, a zatim ih lagano pritisnite. Nasjeckajte koprivu.
  5. Svinjeće meso i dimljenu svinjetinu narežite na kockice pa pomiješajte s koprivom i pecivom. Smjesu začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  6. Razdvojite jaja pa žumanca umiješajte u smjesu s mesom. U bjelanca dodajte prstohvat soli pa ih stucite u čvrsti snijeg koji zatim postupno dodajte u smjesu s mesom.
  7. Smjesu nakon toga stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posuli krušnim mrvicama.
  8. Pecite 40-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Preporučujemo