Kada se odlučite za laganiju hranu, šarene salate odličan su izbor jer su zasitne, a istodobno i osvježavaju

Tko kaže da voće i povrće ne idu zajedno? Nemojte se bojati te ne baš tipične kombinacije. Agrumi izvrsno gode uz zelenu salatu, osobito ako ih se nadopuni sirom i začini balzamičnim octom.

Ako se zaželite promjene, salatu možete začiniti i posebnom vrstom balzamičnog octa, primjerice onim s okusom naranče.

Možete se poigrati i okusom ulja. Za izradu kućne varijante limunova ulja, dovoljno je koricu jednog limuna iz ekološkog uzgoja pomiješati s uljem, ostaviti da odstoji, a zatim ulje procijediti.

U salate možete dodati razne sastojke, poput piletine, tunjevine, sira ili raznovrsnog sezonskog povrće. Pustite mašti na volju i uživajte u bogatim okusima laganih obroka.

Salata s limunom

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 naranča
  • 1 bijeli grejp
  • 1 crveni grejp
  • 100 ml limunova ulja
  • 50 ml balzamičnog octa
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • sol mljeveni papar

priprema

  1. Glavicu salate prepolovite, operite i otresite vodu, a zatim je narežite na šire trake ili je natrgajte na veće komade.
  2. Bijelom i crvenom grejpu oštrim nožem uklonite koru zajedno s bijelom kožicom. Grejpu nakon toga odvojite kriške pa svaku prepolovite.
  3. Salatu dekorativno složite na tanjure i na nju rasporedite narezani grejp. Nakapajte uljem i octom, pospite parmezanom i začinite solju i paprom.

Preporučujemo