Ne samo da su odlični za tjesteninu – volimo ih i uz nabujke, složence ili u nadjevima

Kao ukusan nadjev

Ukusan umak od mljevenog mesa ne bi smio izostati prilikom pripreme klasičnih lazanja, ali i drugih jela koja zahtijevaju nadjev: slanih palačinki, košarica od lisnatog tijesta, punjenih paprika ili tacosa, koji su poznati iz tex-mex kuhinje.

Ako naiđete na velike školjke od tjestenine, pripremite ih na ovaj način: za 4 osobe skuhajte al dente 300 g školjaka, napunite ih umakom od mljevenog mesa, gusto poredajte u namašćeni lim za pečenje i pospite sa 100 g naribanog sira.

Pecite 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 220 °C (ili na 200 °C ako je na vrući zrak).

Čarobne začinske varijante

Azijska
Curry u prahu – mješavina koja se najčešće sastoji od kurkume, klinčića, kardamoma, korijandra i kumina – omiljeni je indijski začin s kojim u kombinaciji s mljevenim mesom ne možete pogriješiti. Odličan je i za mahunarke te ostalo povrće.

Afrička
Mljeveno će meso poprimiti orijentalnu notu ako ga začinite tipičnom marokanskom začinskom mješavinom ras el hanout koja sadrži i do 25 vrsta začina. Savršena je i za jela s kus-kusom.

Južnoamerička
Tko zaista voli ljuto, začinit će mljeveno meso čilijem: koriste se svježe ili sušene
(u obliku pahuljica kojima se jelo može začiniti i kad je već na tanjuru).

Temeljni umak od mljevenog mesa

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 žlice ulja
  • 500 g mljevenog mesa (npr. 400 g goveđeg i 100 g svinjećeg)
  • sol, papar
  • 400 pelata
  • 150 ml crnog vina
  • 150 ml mesne juhe
  •  po 1 žličica suhog origana i timijana

priprema

  1. Oljuštite luk i češnjak, a mrkvu ogulite pa sve nasitno nasjeckajte. Na vrućem ulju popecite mljeveno meso. Dodajte povrće, posolite i popaprite pa pecite još 3 minute.
  2. Umiješajte rajčice zajedno s tekućinom pa ih zdrobite vilicom i zakuhajte. Razrijedite vinom. Umiješajte juhu pa začinite origanom i timijanom, posolite i popaprite.
  3. Nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 30 minuta, uz povremeno miješanje. Poslužite s tjesteninom, najbolje uz špagete ili makarone.

za uspjeh bez muke

  • Na vrućem ulju popržite meso – što je veći udio svinjećeg mesa, to je potrebno manje ulja.
  • Kada komadi mesa poprime laganu smeđu boju, dodajte povrće i nastavite peći.
  • Dodajte rajčice zajedno s tekućinom i izgnječite ih vilicom. Ulijte i crno vino.

Preporučujemo