Za izradu ovog svjetski poznatog umaka potreban vam je samo dobar mužar i osnovni, vrlo jednostavni sastojci i u tren oka ćete uživati u savršenim aromama

Originalni pesto genovese čisti je užitak. Intenzitetom, aromom i kremoznošću zaokružit će okus tjestenine, a preukusan je i u juhama, salatama, uz meso, ribu ili povrće. Sve to vrijedi i za njegove ukusne izvedenice.

Originalni pesto genovese

U sastav poznatog pesto umaka ulazi: bosiljak, pinjoli, maslinovo ulje, češnjak, sir pecorino, sol i papar. Gnječi se u mužaru.

Hrabro kombiniranje

Orašasto voće, bademi, rikula, peršin ili origano, rajčica, čili, gouda i suncokretovo ulje – sve su to potencijalni novi sastojci koji će se izvrsno uklopiti u varijaciju pesto umaka.

Pesto s rajčicama

  • 2 žlice pinjola
  • 100 g sušenih rajčica iz ulja
  • po 1 žlica nasjeckanog origana i bosiljka
  • 10 žlica maslinova ulja
  • 30 g parmezana
  • sol i papar

priprema

  1. Dvije žlice pinjola nasjeckajte nagrubo i popržite na tavici. Narežite 100 g suhe rajčice iz ulja i narežite češnjak.
  2. Gnječite sve nabrojene sastojke s po 1 žlicom nasjeckanog origana i bosiljka. Dok gnječite batićem, u tankom mlazu dodajte i 10 žlica maslinova ulja.
  3. Na kraju naribajte 30 g parmezana, sol i papar i još jednom sve dobro promiješajte.

Pesto od rikule

  • 2 vezice bosiljka
  • 70 g oraha
  • 50 g sira pecorino
  • 10 žlica maslinova ulja
  • malo soli, papra, mljevenog čilija i malo šećera

priprema

  1. Odstranite stabljike s 2 vezice bosiljka, listiće operite i ocijedite. Popržite 70 g oraha. Naribajte 50 g sira pecorino. Oljuštite 1 režanj češnjaka.
  2. Sve sastojke zajedno s malo soli, papra, mljevenog čilija i malo šećera ugrubo usitnite u mužaru. Zatim u tankom mlazu dodajte 10 žlica maslinova ulja i čitavo vrijeme gnječite dok ne dobijete kremasti namaz.

Preporučujemo