Danas je u pekarnicama i supermarketima teško kupiti čisti integralni kruh. Pri kupnji morate biti oprezni ako želite pravi proizvod.

Ovako nas varaju: pekari rade što tamniji kruh jer postoji opće uvjerenje da je kruh zdraviji što je tamniji. Čak i kada on jest od cjelovitog brašna, integralni kruh nije tamnosmeđi.

Često se, da bi bio tamniji, dodaje i šećerni slad. Umjesto cjelovitih žitarica, tu je onda velika doza šećera i bijelog brašna.

Kruh od cjelovitog brašna

za dva kruha

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 60 ml vode sobne temperature
  • 500 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 500 g pirova brašna
  • 1 šaka sjemenki bundeve
  • 1 šaka lanenih sjemenki
  • 1 žlica morske soli

priprema

  1. Otopite kvasac u vodi. Stavite sve ostale sastojke u zdjelu, dodajte tekućinu pa rukama umijesite tijesto.
  2. Mijesite 10 minuta rukama ili kuhačom izvana prema unutra. Zdjelu pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta. Tijesto opet mijesite 10 minuta.
  3. Oblikujte dva kruha pa nazubljenim nožem zarežite tijesto do dubine od pet milimetara.
  4. Kruhove prebacite u kalup za pečenje i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva, stavite tijesto peći, a ispod njega stavite zdjelu s vodom.
  5. Smanjite odmah temperaturu na 230 stupnjeva i pecite kruh. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i još pecite 30 minuta.

Preporučujemo