Rijetko tko može odoljeti povrću, mesu i ribi s roštilja. To je zdrav način pripreme hrane, no kako biste istinski u uživali, morate svladati ovu malu gastrolekciju

Sezona roštiljanja je počela. Kako biste istinski uživali u mesu, ribi i povrću pripremljenom na roštilju, što je jedan od najzdravijih načina pripreme hrane, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Prvi je korak, naravno, potpaliti vatricu. Koliko je roštilj zagrijan, možete procijeniti starom prokušanom metodom: dlan stavite 15 centimetra iznad rešetke roštilja i brojite koliko sekundi možete izdržati.

  • Ako izdržite 12 sekundi, to je znak da je vatra još slaba (oko 150 stupnjeva)
  • 10 sekundi – srednje slaba vatra (oko 165 stupnjeva)
  • 5 sekundi – srednje jaka vatra (oko 200 stupnjeva)
  • 3 sekunde – roštilj je jako zagrijan (260 stupnjeva).

Najkorisniji savjeti

Duljina pečenja ovisi o debljini mesa, njegovoj teksturi i temperaturi koju ima u trenutku kad se stavlja na roštilj, ali i o tome peče li se na izravnoj ili neizravnoj vatri.

Tanki komadi mesa, riblji fileti, ražnjići i ćevapčići te povrće stavljaju se na izravnu vatru i peku se vrlo kratko, dok se na neizravnoj vatri peku veći komadi mesa: debeli odresci, pečenke i cijela riba.

Temperatura je niža nego na izravnoj vatri, a namirnice se peku dulje.

Da biste namirnice pekli na neizravnoj vatri na roštilju na ugljen (to je najčešća metoda), užareni ugljen trebate lopaticom pomaknuti sa strane te peći na sredini roštilja.

Ako pak imate plinski roštilj, upalite plamenike sa strane, a onaj na sredini ostavite ugašen pa namirnice pecite na srednjem dijelu roštilja.

  • Sirove namirnice, pogotovo meso i ribu, držite odvojeno od ostalih, za njih upotrebljavajte posebne daske i ostali pribor te ih do pečenja držite na hladnom.
  • Za sirove namirnice upotrijebite poseban pribor (daske za rezanje, noževe, vilice…); nipošto nemojte pečeno meso odložiti i rezati na dasci na kojoj ste prije toga držali i rezali sirovo meso.
  • Želite li marinadu kojom premazujete meso poslužiti kao umak, prokuhajte je 3-4 minute (dakako, upotrijebite marinadu koja nije bila u kontaktu s mesom).
  • Ako uz rub komada mesa ima masnoće (kao, na primjer, kod svinjećih kotleta), zarežite ih kako se komad mesa tijekom pečenja ne bi ‘skupio’ i savio.
  • Ako je sok koji razrezani komad mesa pusti crven, nema dvojbe da je meso još sirovo.
  • Ružičasti sok upućuje na srednje pečeno meso, dok bistri bezbojni sok pokazuje da je meso dobro ispečeno.

Pečete li ribu, najbolje je da nabavite posebne rešetkaste posude, pa nećete
roštiljanja imati nimalo problema s okretanjem zbog krhkosti teksture ribe.

profimedia-0043102347

Takve ‘košare’ korisne su i za pečenje manjih komada koji bi mogli upasti u vatru.

Svakako nabavite metlicu za uklanjanje pepela s rešetke te čeličnu žicu za njezino temeljito čišćenje i uklanjanje zapečenih ostataka hrane.

U nuždi se možete poslužiti i zgužvanim komadom čvršće aluminijske folije, no čvrstom ćete četkom puno lakše očistiti roštilj.

Roštilj nakon svake uporabe temeljito očistite kad se ohladi kako bi vas sljedeći put dočekao spreman za novu roštiljadu.