U svijetu postoji oko 5000 vrsta sireva. Predstavljamo vam neke od najcjenjenijih i otkrivamo u kojim su kombinacijama najbolji. Uživajte u pikantnoj raznolikosti!

Diljem svijeta postoji otprilike pet tisuća vrsta sira. Odabir uistinu nije jednostavan, čak i pri pogledu na dobro opremljene škrinje u običnim trgovinama, a osobito u onim specijaliziranim.

Iako vjerojatno imate svoju omiljenu vrstu sira, isplati se isprobati nešto novo, primjerice uz vino ili čak kao desert.

Da bi sir dao ono najbolje od svog okusa, treba ga izvaditi iz hladnjaka 30-60 minuta prije posluživanja. Tako će se, naime, njegova aroma potpuno razviti.

Mekani sir s plemenitom plijesni

Ovisno o sorti (primjerice, talijanska gorgonzola, danski danablu, njemački bavaria blu) okus može biti od kremasto-blagog do intenzivno-aromatičnog. To ovisi o vrsti plijesni kojom je sir ‘cijepljen’.

Ove sorte sireva ukusne su na pizzi, u salatama ili pak u rastopljenom obliku u umacima koje možete poslužiti uz tjesteninu, janjetinu ili odreske.

Kozja gauda s čilijem

Blagi okus odlično se sjedinjuje s lagano vatrenom aromom čilija. Ovaj sir možete nadopuniti i koprivama. Izvrsno godi uz svježi kruh, ali se može koristiti i kada želite zapeći neko jelo.

Ovčji camembert

Ovaj sir sazrijeva otprilike dva tjedna i nakon toga razvije blagi okus ovčjeg mlijeka.
Dostupan je i u varijantama upotpunjenim šarenim paprom ili pak začinskim biljem.

Camembert

Francuska originalna varijanta ovog sira proizvodi se od sirovog mlijeka, no danas se u proizvodnji ovog specijaliteta najčešće upotrebljava pasterizirano mlijeko.

Što je sir zreliji, to je mekši i pikantniji. Godi uz voće, a može se i panirati ili pržiti u fritezi.
Camembert je i sastavni dio bavarskog specijaliteta – namaza po imenu obatzda.

Kozji mekani sir

Ovaj je aromatični sir uvijek zanimljiva delikatesa na sirnoj plati. Uz kozji mekani sir odlično pristaje med. Može se konzumirati i vruć iz pećnice.

Ukusan je i kada se nareže na kriške, koje se zatim obaviju slaninom i prepeku tako da slanina postane hrskava.

Topljeni sir

U topljene sireve se osim sireva u trokutićima ubrajaju i kuhani sir i topljeni sir u listićima. Ovi su sirevi ukusni kada ih se posluži na kruhu, a mogu se upotrijebiti i za prekrivanje jela koja se zatim zapeku.

Roquefort

Kremasto-pikantni francuski specijalitet proizvodi se od ovčjeg mlijeka. Odličan je za začinjanje umaka, a ukusan je i kada se jede sam uz čašu porta ili soka od grožđa.

Brzinski fondue

Ako volite fondue, ali nemate puno vremena, to ne znači da se morate odreći ovog pikantnog specijaliteta! U prodavaonicama se može nabaviti sir pripremljen za pečenje u pećnici, pakiran u drvenoj kutiji.

Pripremite ga u pećnici prema uputama na pakiranju. Možete odabrati i neku vrstu mekanog sira (primjerice, camembert), koji ćete staviti u kalup prikladan za pečenje u pećnici i zapeći.

U ovako pripremljenu mekanu sirnu smjesu možete umakati francuski kruh, komadiće povrća, rolice šunke ili voće.

Želite li siru dati dodatnu aromu, umiješajte u njega komadiće sušenih rajčica ili ga pak prije pečenja na 60 minuta stavite u jabukovaču.

Bez mlijeka: uživanje u siru za vegane

Postoji li uopće sir za vegane, pripremljen bez mlijeka i ostalih životinjskih proizvoda? Zagledate li se u škrinje u prodavaonicama bio-hrane, pronaći ćete bogatu ponudu najrazličitijih sireva.

Biljne alternative dostupne su u gotovo svim oblicima u kojima inače susrećemo sir: od namaza preko sira za rezanje pa sve do svježeg sira, a tu je i sir za posipanje koji se koristi na jelima zapečenima u pećnici.

Bilo da je riječ o sendviču, pizzi, lazanjama ili nabujku – vegani se ni u kojem slučaju ne moraju odreći uživanja u siru. Veganske alternative siru proizvode se između ostalog od vode, ulja, začina i krumpirovog škroba.

Sami pripremite ukusan veganski sir uz recept koji vam donosimo

Veganski zrnati svježi sir

  • 1 l sojina mlijeka
  • ½ žličice limunske kiseline

priprema

  1. Za 250 g zrnatog svježeg sira potrebno je zakuhati 1 l sojina mlijeka. Lonac maknite sa štednjaka pa pričekajte da se mlijeko donekle rashladi.
  2. Nakon toga dodajte ½ žličice limunske kiseline i lagano promiješajte. Kada se bjelančevinaste tvari počnu odvajati od surutke nemojte više miješati.
  3. Gusto sito obložite vlažnom kuhinjskom krpom. Sito stavite u zdjelu pa u njega usipajte zgusnuto mlijeko. I dalje nemojte miješati.
  4. Sito ostavite u zdjeli dok se ne stvori zrnati sir. Nakon toga sir stavite u hladnjak.

Preporučujemo