Otkud krenuti ako se odlučimo za raw food, prehrambeni trend koji ima sve više poklonika? Pokazat ćemo vam da je ovaj način uživanja u hrani puno više od grickanja voća i povrća

Sirova hrana (engl. raw food) doživljava veliki povratak na tržište alternativne prehrane. Iako mnogi još uvijek misle da je izbor jela poprilično ograničen kad je sirova hrana u pitanju i da se svodi isključivo na grickanje voća i povrća, popularizacija ovog prehrambenog trenda dovela je do toga da broj onih koji prihvaćaju ovakvu prehranu raste rapidnom brzinom.

I među poznatim damama sve je više pobornika raw fooda, a najpoznatije su Madonna, Charlize Theron i Demi Moore, koje se isključivo hrane na ovaj način.

U sirovu hranu spadaju sve sirove biljne i životinjske namirnice. Dakle, ne smiju se prerađivati, nego se jedu u prirodnom obliku (povrće, voće, svježe mlijeko).

Međutim, tu spadaju i namirnice koje se prije konzumiranja ne obrađuju termički (hladno dimljena riba, hladno vrcani med ili hladno prešana ulja).

Najvažniji princip: ništa se ne smije zagrijavati iznad 42 stupnja. Razlog tome je što konzumenti sirove hrane smatraju da se grijanjem uništavaju važne tvari, enzimi i vitamini.

Osim toga, sirova hrana sadrži puno antioksidansa koji usporavaju proces starenja. Dopušteno je i sušenje u posebnim aparatima, pa se sušeno voće i drugi sušeni proizvodi nalaze na menijima sirove hrane.

Koje su osnovne namirnice?

Na stol konzumenata sirove hrane najčešće dolaze orašasti plodovi, klice, hladno prešana ulja, začini, začinsko bilje, omekšane žitarice, proizvodi od sirovog mlijeka, sirova jaja, sirovo meso, sirova riba, voće i sve sorte povrća (koje su jestive sirove).

Krumpir i mahunarke nisu dobrodošli – u sirovom obliku mogu izazvati probleme sa želucem i crijevima. Sirova rabarbara ometa pravilnu izmjenu kalcija u tijelu, pa može uzrokovati nastanak bubrežnog kamenca.

Mora se priznati da popis namirnica na prvi pogled izgleda nekako siromašno, ali pogled vara. Osim salata i povrtnih jela, od sirovih namirnica mogu se pripremiti brojna jela koja su primamljiva očima i nepcu, primjerice carpaccio i smoothieji, tatarski biftek, peruansko riblje jelo ceviche, hladne juhe, kao i neke gljive.

Primjerice, ‘tijesto’ za pizzu sastoji se od celera, peršina, sjemenki leće i sušenih rajčica. Dakle, od sirovih sastojaka mogu se pripremiti razna maštovita i zdrava jela.

Što je sirovo pečenje

Trenutačno je to jedan od najvećih trendova na međunarodnim blogovima o hrani. Sirovi kolači i slastice uglavnom su veganski i ne sadrže brašno i rafinirani šećer, nego superhranu poput goji bobica i chia sjemenki.

Koji su sastojci potrebni?

Bazu za tijesto čine orašasti plodovi i sjemenke koji se samelju u finu masu. Datulje daju slatkoću te ‘drže’ tijesto da se ne raspadne.

Super zamjena za mliječne proizvode su indijski oraščići. Ako napravite pire od indijskih oraščića, agavina soka, masnoće kokosa, srži vanilije te vode, nastane jako ukusna krema. Po želji možete dodati kakao, pahuljice kokosa, borovnice ili naribanu koru limuna.

Sirove delicije prave su energetske bombe. Sadrže vitamine i mineralne tvari te polako podižu razinu šećera u krvi i usto su zasitne.

Budite oprezni!

Sastojci jesu zdravi, ali i kalorični – dakle, nemojte ih previše jesti. Praktično: sve što vam je potrebno za pripremu su mikser i šalica, kao i žlica te žličica za mjerenje.

Donosimo recepte za jela kojima će rijetko tko moći odoljeti.

Sirovi kolač od čokolade

  • 2 žlice chia sjemenki
  • ½ šalice zobenih pahuljica
  • ½ šalice datulja
  • ½ šalice pahuljica kokosa
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1 žlica naribanog kokosa

priprema

  1. Stavite chia sjemenke da omekšaju u četvrtinu šalice vode. Potom izmiksajte zobene pahuljice.
  2. U drugoj šalici izmiksajte po pola šalice datulja i vode. Sve pomiješajte te dodajte pahuljice kokosa i kakao.
  3. Stavite tijesto u kalupe pa ostavite preko noći u hladnjaku. Ukrasite naribanim kokosom.

Carpaccio od janjetine sa salsom verde

  • 1 janjeći file (oko 250 g)
  • 1 vezica peršina
  • 3 stapke estragona
  • 2 vezica vlasca
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 limun
  • sol, crni papar

priprema

  1. Omotajte janjetinu prozirnom folijom pa stavite u zamrzivač na 30 minuta. U međuvremenu operite začinsko bilje, protresite i natrgajte listiće peršina i estragona.
  2. Nasjeckajte začinsko bilje te fino zgnječite. Ogulite češnjak, nasjeckajte i pomiješajte s maslinovim uljem i začinskim biljem.
  3. Operite limun vrućom vodom, posušite, fino naribajte koru te umiješajte u umak. Istisnite sok iz limuna. Narežite zamrznuti file na vrlo tanke ploške.
  4. Nakapajte meso sokom od limuna te posolite i popaprite. Poslažite ploške janjetine na pladanj. Po mesu raspodijelite salsu verde.

Preporučujemo