Za sjemenke chije doista se može reći “sitne, ali dinamitne”: izniman su izvor energije i hranjivih tvari, a zahvaljujući velikoj sposobnosti apsorpcije tekućine, mogu nas zaštititi od dehidracije te na zdrav način dati gustoću jelima i slasticama

Energetski napitak chia fresca

Sitna zrna iznimnoga energetskog kapaciteta jedna su od stvari kojima pripadnici meksičkog plemena Tarahumara duguju izdržljivost koja im je omogućila da razviju trkačke sposobnosti po kojima su postali poznati u svijetu.

Ne čudi stoga što njihovo ime – chia – na jeziku drevnih Maja znači snaga. Recept za energetski napitak à la Tarahumara, nazvan chia fresca, vrlo je jednostavan: sjemenke chije umiješajte u vodu (po žlicu na svakih 300 do 500 ml vode), dodajte svježe iscijeđen limetin ili limunov sok te malo nektara agave (otprilike žličicu na litru vode). Prije konzumacije dobro promiješajte ili protresite bocu.

Najbolje namočene

Tekućina je dobrodošla i u drugim oblicima konzumacije chije, jer iako ju je moguće jednostavno posuti po jelu poput drugih sjemenki, zbog njene izražene sposobnosti apsorpcije tekućine, najbolje ju je prije uporabe namočiti. Već za 10-ak minuta sjemenke chije upiju veliku količinu tekućine, 9 do 12 puta veću od vlastitog volumena, i nabubre te mješavina postane poput gela.

No, savjetuje se da se namaču nekoliko sati jer se tada iskoristi više njihovih hranjivih tvari. Stoga gel od chije možete napraviti unaprijed tako da 4 žlice sjemenki umiješate u pola litre vode pa držite u hladnjaku, gdje može stajati do tjedan dana. Jednostavno ga umiješajte u jogurt, žitne pahuljice, zobenu kašu, juhe, preljeve za salatu, umake, pa i napitke, uključujući čajeve, vruću čokoladu, čak i ledenu kavu.

Poslužit će vam i kao zamjena za jaja: za svako jaje uzmite po žlicu sjemenki chije, pomiješajte ih sa 3 žlice vode i ostavite najmanje 10 minuta kako bi nastao gel. Ako ne želite da sjemenke budu vidljive, prije miješanja s vodom sameljite ih u čistom mlincu za kavu.

Kalcij, omege, vitamin C, željezo, kalij…

Što sve čini zdravstvenu snagu sjemenki chije? Prije svega, udio kalcija, po kojemu je, uz sezam, glavni biljni izvor tog minerala. Vrlo su bogate i omega-3 masnim kiselinama, a u usporedbi s lanom i lanenim uljem, također njihovim bogatim biljnim izvorom, prednost im je to što nisu osjetljive na kvarenje pa mogu znatno dulje stajati na polici – neki tvrde čak i godinama. Vitamin C, željezo i kalij također su na listi tvari kojima obiluju, a ne treba zanemariti ni udio selena, cinka i magnezija, kao i vitamina A, E i B-skupine.

Izvor: Sensaklub.hr