Izvana hrskavi, a iznutra mekani. Zlatnožuti popečci od ribanog krumpira oduševit će vas i u slanim i u slatkim kombinacijama

Što sitnije ribate krumpir, to će tijesto biti mekše, a krupnije naribani krumpir dat će popečku čvršću strukturu.

S kiselim vrhnjem ili snijegom od bjelanca popečci od krumpira bit će prozračnij.

Za ljepši izgled pobrinut će se trakice povrća, gljive, kumin, slanina ili začinsko bilje.

Tijesto ne smije dugo stajati

Smjesa od krumpira na zraku brzo pocrni jer gubi vitamin C. Popečke pržite na dosta ulja. Ulje je dovoljno zagrijano ako se uz drvenu kuhaču stvaraju mjehurići.

Gotove popečke izvadite na papirnati ubrus koji će upiti suvišnu masnoću. Dovoljna je jedna žlica ulja za svaki popečak.

Popečci od ribanog krumpira u 3 koraka

  • Krumpir ogulite i operite pa ga po želji naribajte krupnije ili sitnije. Tijesto će se bolje povezati ako iscijedite višak tekućine te oberete škrob s površine i ponovno ga vratite u naribani krumpir.
  • Ovisno o receptu koji pripremate, krumpiru dodajte nasitno narezani luk, jaja, brašno, začine i začinsko bilje pa sve dobro izmiješajte. U velikoj tavi zagrijte dosta ulja.
  • Žlicom grabite tijesto za količinu jednog popečka, stavljajte na vruće ulje te ga žlicom sploštite. Na laganoj vatri pecite po 3 min sa svake strane. Do posluživanja držite ih u pećnici na toplome.

Ukusni prilog

Ovaj klasik kuhinje može se pripremiti u mnogim maštovitim kombinacijama.

Predlažemo vam neke od njih:

Na slatko s pireom od jabuka i brusnicama, uz krumpirovu juhu, zatim uz pirjano kiselo zelje i krvavice, uz divljač, s prženim dimljenim lososom i mileramom.

Odlični su i zapečeni u pećnici na 180 stupnjeva s mekanim kravljim sirom i posuti mljevenim paprom.

I kozji sir može biti dobar dodatak hrskavim popečcima. Ne pojedete li ih za ručak, mogu se konzumirati i hladni tijekom sljedećeg obroka: hladne popečke stavite na krišku crnog kruha i premažite ih marmeladom.

Preporučujemo