Sjemenke se ubrajaju u pravo nutritivno blago. One su vrijedan izvor vitamina, mineralnih tvari, kvalitetnih masnoća i balastnih tvari.

Prije su se sjemenke posve prirodno ubrajale u našu prehranu. Nakon toga smo ih na neko vrijeme gurnuli u stranu, a sada one vraćaju staru slavu i ponovno dospijevaju u prvi plan. Zasluženo, jer sjemenke itekako imaju što ponuditi!

Sezamove sjemenke

Sitne bijele, zlatne, smeđe i crne sjemenke odličan su lijek protiv bolesti očiju, sluznice, kože, noktiju i kose.

Sjemenke sezama dobre su i za kosti i živce. Stoga se osobito preporučuju djeci, sportašima i osobama koje teško rade.

One jačaju imunosni sustav i poboljšavaju metabolizam.

Lanene sjemenke

One su najbogatiji biljni izvor alfa-linolenske kiseline, višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina i fitoestrogena, kojih sadrže puno više od ostalih biljnih izvora.

Zahvaljujući svemu tome lanene sjemenke djeluju protiv virusa, upala, bakterija i plijesni, pomažu kod astme i artritisa, snižavaju razinu kolesterola u krvi i pomažu kod mršavljenja.

Također preventivno djeluju protiv raka i smanjuju valove vrućine za vrijeme menopauze.

Savjet

Velike količine sjemenki teško sjedaju na želudac pa se treba pridržavati sigurne dnevne količine od oko 60 g (2 žlice). Mogu se dodati juhama, salatama, popečcima ili palačinkama

Sjemenke konoplje

Sjemenke unaprijeđene industrijske konoplje sadrže svih 20 aminokiselina, uključujući 9 esencijalnih aminokiselina, koje naše tijelo ne može proizvesti.

Zahvaljujući tome one jačaju obrambene snage organizma i odstranjuju toksine.

Savjet

Najjednostavniji način uporabe je dodati ih u salatu.

Bučine sjemenke

Zelene plosnate sjemenke možemo pronaći u kruhu i pecivima ili ih pak jedemo same, kao slanu grickalicu.

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina i mineralnih tvari pozitivno djeluju na rast kose i kvalitetu noktiju. Poznate su i po svom ozdravljujućem djelovanju na prostatu i mokraćne putove, a koriste se i za stabilizaciju razine glukoze u krvi kod dijabetesa.

Savjet

Prženim sjemenkama pospite krem-juhu.