Orijentirati se u gomili indijskih regija i njihovih kulinarskih običaja nije jednostavno. U indijskoj kuhinji prevladavaju vegetarijanska jela, ali Indijci ne odbijaju ni meso. Tikka masala najbolji je primjer za to

U indijskoj kuhinji ne smiju nedostajati različiti umaci, chutney, ukiseljeno povrće i začini, koji služe za začinjanje jela i u koje se umaču pojedini zalogaji.

Tikka Masala je tradicionalno indijsko jelo, riječ je o finom i mirisnom curryju od piletine. Komadići piletine se mariniraju u jogurt i začinima kako bi meso bilo posebno sočno.

Tradicionalno se piletina peče u tandoori peći i poslužuje u umaku Masala (mješavina začina).

Masala je umak bogat začinima za koji ne postoji standardni recept, postoji više od 48 različitih recepata za taj umak.

Uobičajeno se u umak dodaje pasirana rajčica i korijander, vrhnje ili jogurt, kokosovo vrhnje i začini. Od začina se dodaje paprika, čili, garam masala, češnjak, đumbir, kurkuma, kumin, kardamom…

Ugodno hladno

Hladni umak od jogurta raita u indijskoj se kuhinji koristi kao prilog ili pak za umakanje komadića hrane, i to prije svega uz ljuta jela, kako bi donekle neutralizirao njihov ljuti okus.

Raita se tradicionalno začinja korijandrom, kimom, metvicom i crvenim čili prahom, ali po želji se mogu dodati i različite vrste povrća i voća. Najčešće se upotrebljavaju krastavci, narezane rajčice i luk.

Savjet

Kruh naan se nikada ne reže, nego se poslužuje tako što se stavi na sredinu stola.

Nakon toga se natrga na komade ili komadiće. Poslužuje se kao prilog uz brojna jela, ali može poslužiti i kao zamjena za žlicu prilikom jedenja tekućih jela.