Povrće koje se nekad mijenjalo za zlato danas je često zanemarena namirnica. Doznajte gdje se još, osim u kuhinji, može iskoristiti

Prva namirnica uzgojena u svemiru

Bez krumpira teško je zamisliti prehranu. Iako nutricionisti uvijek preporučaju smanjiti njegov unos, on je neizostavan dio svake zdrave kuhinje ako se upotrebljava u razumnim količinama i vješto kombinira s drugim namirnicama.

Prva je namirnica uzgojena u svemiru, a u jednom trenutku je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.

No, osim u ukusnim jelima, izvrsno se snalazi i u kućanstvu. Ako je, primjerice, pukla žarulja u lusteru pa su njezini dijelovi ostali u navoju, izdubite krumpir, nataknite ga na ostatak žarulje, zaokrenite i izvucite van.

Spas za posuđe

Ako ste pak presolili juhu ili varivo, nemojte bacati jelo, nego ogulite krumpir pa nekoliko ploški dodajte u jelo i prokuhajte. Potom izvadite krumpir koji je upio višak soli i bacite ga. Nakon toga moći ćete uživati u ukusnom ručku.

Ako su lonci ili tavice u kojima ste pripremali hranu ostali masni nakon upotrebe, opet će poslužiti krumpir i to ovaj put u ulozi čistača.

Dovoljno je da ga prerežete napola pa sredinom dobro istrljate tragove masnoće na površinama.

Ako želite zabaviti svoju dječicu, prerežite krumpir napola pa na jednoj polovici nožićem oblikujte srce ili motiv po vlastitom izboru.

U tanjur istisnite temperu pa uronite srce te prislonite na željenu podlogu. Mališani će biti jako veseli kada ugledaju žig u obliku srca.