Posebna struktura koja hladi nepce, fini okus, zabavan način konzumacije... Sve su to razlozi zbog kojih ga obožavamo. Neka i ovo ljeto sladoled bude vaš desert broj 1, a poigrajte se i kombinacijama s ljetnim voćem koje će užitak - udvostručiti!

Sladoled izaziva ugodne asocijacije na djetinjstvo, ljetovanje, sunce, more, zabavu…
A svakako je i jedna od najukusnijih ljetnih slastica.

Zašto ga većina ljudi obožava, zbog posebne teksture koja hladi nepce, finih okusa, zabavnog i drugačijeg načina konzumacije?

Ne zna se točno, ali možda je jedno britansko istraživanje na tragu odgovora. Britanski su znanstvenici, naime, dokazali da samo jedna žlica sladoleda djeluje na određene centre za ugodu u mozgu. A posebno dobro djelovanje ima navodno onaj obični – sladoled od vanilije.

Sladoled je zapravo zamrznuta slastica od mlijeka i mliječnih proizvoda, uz dodatak drugih sastojaka kao što su jaja, orašasti plodovi, keksi, čokolada, šećer, med itd.

Kremasti sladoled nastaje dodavanjem šlaga u mliječni sladoled, a dodavanjem svježeg ili suhog voća i voćnog sirupa dobiva se voćni sladoled.

Postoje i sladoledi za dijabetičare. No nije svaki sladoled savršeni sladoled. Tekstura je važna kao i okus. Ništa gore od ledene kuglice koja ima zrnat okus.

Dobar je sladoled onaj u kojem je miješanjem, prozračivanjem i zamrzavanjem smjese u strojevima postignuta fina struktura.

Nažalost, dosad nije stvorena light varijanta sladoleda koja bi bila jednako ukusna kao i obični sladoled. Dok obični ima oko 55 – 60% vode i oko 10 – 20% mliječne masti, u dijetalnom sladoledu povećava se sadržaj vode na 70 – 75%, a smanjuje se udio mliječne masnoće.

A s obzirom na to da sladolednu emulziju tvore bjelančevine mlijeka i masti, ima istine u tome da bez masnoće nema ni dobrog sladoleda.