Slovi kao najbolja mahunarka za ljudsku prehranu, stoga je vrijeme da slanutak češće servirate na stolu!

Najčešće i najpoznatije jelo, s kojim se možemo susresti u gotovo svim arapskim zemljama, jest humus – namaz od slanutka.

Kao i ostale mahunarke, i slanutak je prvo potrebno namakati, čime će se ubrzati kuhanje, a ujedno i donekle odstraniti sadržaj tvari koje napuhuju i smanjuju probavljivost slanutka.

Sa slanutkom se mogu pripremati različita jela, poput variva, popečaka, juha ili salata.

Mi vam donosimo recept za provjereno ukusno jelo kojem slanutak daje posebnu čar.

Junetina s rajčicama i slanutkom

  • 600 g junetine narezane na kockice (but)
  • sol, papar
  • 1 žlica ulja
  • 40 g maslaca
  • 2 nasjeckane glavice luka
  • 3 nasjeckana češnja češnjaka
  • 1 žličica curry praha
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 250 ml tople vode
  • 500 ml vrućeg goveđeg temeljca
  • 300 g namočenog slanutka
  • 400 g rajčica koje su prethodno oguljene i narezane na komadiće
  • nasjeckani peršin

priprema

  1. Meso začinite solju i paprom. U loncu zagrijte ulje i maslac, a zatim meso na brzinu popržite sa svih strana. Dodajte luk pa pržite još 3-4 minute uz neprekidno miješanje.
  2. Nakon toga dodajte nasjeckani češnjak, pospite curry prahom i đumbirom pa sve zajedno još kratko pržite.
  3. Dolijte vodu, promiješajte, zakuhajte, a zatim pustite da se otprilike sat vremena lagano kuha u poklopljenom loncu.
  4. U lonac dodajte ocijeđeni nabubreni slanutak, rajčice i temeljac. Kuhajte u poklopljenom loncu 45-50 minuta, sve dok slanutak i meso ne omekšaju. Pospite peršinom.

Preporučujemo