Ova ukusna riba može se pripremiti na brojne načine, a osim što je vrlo prilagodljava, nepcu je neodoljiva

Kratki pregled pastrva po vrstama

Pastrve spadaju u porodicu salmonida. Obitavaju u hladnim, brzim potocima bogatim kisikom te u rijekama i jezerima. Većina pastrva za jelo danas potječe iz uzgoja, a u ribarnicama i trgovinama pronaći ćemo je rjeđe filetiranu ili češće cijelu, zamrznutu, svježu ili dimljenu.

Nekim se vrstama pastrva u uzgoju u hranu dodaje karoten kako bi im meso postalo crvenkasto.

Sjeverna pastrva

U naše je krajeve stigla 1882. Leđa su joj tamnozelena, bokovi srebrni, a trbuh bjeličast. Nalik je lososu.

Kalifornijska pastrva

Ova vrsta je vrlo cijenjena jestiva riba podrijetlom iz Amerike koja se danas umjetno uzgaja u cijeloj Europi. Duž bokova ima plavo-crvenu pjegu, leđa su joj smeđe-zelena, a trbuh je srebrne boje.

Potočna pastrva

Omiljena ribolovna vrsta koja se lako prepoznaje po crvenim pjegama svijetloga ruba. Naraste do 25 cm, a njezino mekano meso prava je delikatesa.

Jezerska pastrva

Jezerska pastrva živi u rijekama i putujući uzvodno preskače prepreke u riječnom toku. Inače se zadržava uz obalu i ušće. Po srebrnim bokovima ima brojne mrljice u obliku slova X, a naraste i do 80 cm.

Morska pastrva

Ona je riba selica koja, poput lososa, najveći dio života provodi u moru, a mrijesti se u rijeci. Znatno je veća od ostalih vrsta, može narasti i do 1 m.

Savjeti i trikovi – od pripreme do začinjanja

Svježa riba

Najbolje je kupiti svježu pastrvu. Ako imate zamrznutu, ostavite je da se odmrzne u hladnjaku.

  • Izvana i iznutra pastrvu operite vodom (ako je ne pripremate na plavo) te je potapkajte ubrusom.
  • Pastrvu treba uvaljati u sasvim tanak sloj brašna. Višak lagano otresite.
  • Dodaci kao što su začinsko bilje ili bademi lako zagore, pa njima pospite ribu tek pred kraj pečenja.

Pastrva na plavo

Pastrvu nemojte prati jer se mora sačuvati sluzav površinski sloj koji će poprimiti plavu boju kad ribu prelijete vrućim octom. Potom je skuhajte s povrćem za juhu.

Fileti svježe pastrve

Želite li da ostane lijepo sočna, solite je tek nakon pečenja.

Preporučujemo