Marcipan je uvijek bio delikatesa (poznavali su ga još i stari Grci), a i danas ima kultni status. Uživajte u ovim malim profinjenim zalogajima zadovoljstva

Priprema i upotreba marcipana

Marcipan je izvrstan za oblikovanje raznih ukrasa, figurica, cvjetova… Može se i obojiti prema vlastitoj želji.

Marcipan

  • 100 g oguljenih badema
  • 200 g mlijeka u prahu
  • 200 g šećera u prahu 2 bjelanca
  •  1 i ½ žlicu ulja
  • nekoliko kapi ekstrakta badema

priprema

  1. Sameljite bademe. U posudu prosijte mlijeko u prahu i šećer u prahu. Dodajte bademe, bjelanca, ulje i nekoliko kapi ekstrakta badema.
  2. Smjesu dobro izradite, u slučaju potrebe dodajte malo hladne vode. Glatku smjesu umotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom barem 1 sat.
  3. Marcipan možete upotrijebiti za prekrivanje torti ili izradu božićnih slastica.

Kako pokriti tortu

Trebate dva komada folije. Smjesu stavite između dva komada prozirne folije i natanko razvaljajte.

Uklonite gornju foliju, smjesu dignite uz pomoć valjka za valjanje tijesta, uklonite drugi dio folije i prebacite na tortu.

Bolje je napraviti nešto veći komad razvaljanog marcipana kako bi se prekrila cijela torta uključujući i bočne strane.

Za ravnanje marcipana upotrijebite specijalni nož.

Ako vam ostane malo marcipana, umotajte ga u prozirnu foliju i čuvajte na hladnom.