Šećerna fondant masa slastičarski je ukras broj jedan. No u avanturu izrade figurica i ukrasa na tortama i kolačima sve se više upuštaju i amateri kod kuće

Ako volite peći kolače i imate umjetničkog dara, tada je izrada ukrasa i figurica od fondant mase za rođendanske ili neke druge svečane torte baš pravi izazov za vas. Radi se o šećernoj smjesi koja će svaku tortu pretvoriti u slatku ljepoticu iz bajke.

Osnovni recept za fondant

  • želatina u prahu
  • 1 žlica meda
  • 50 g margarina
  • 600 g šećera u prahu

priprema

  1. Pola pakiranja želatine u prahu namočite u vodi. U posudi lagano zagrijte 1 žlicu meda pa u njemu otopite ocijeđenu želatinu i 50 g margarina.
  2. U zdjelu uspite 600 g šećera u prahu, dodajte otopljeni margarin i želatinu i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još šećera u prahu.
  3. Prije upotrebe, smjesu stavite u posudu koju možete hermetički zatvoriti i ostavite je u hladnjaku 24 sata.
  4. Prije oblikovanja izvadite iz hladnjaka i promijesite 5 minuta. Za to možete ruke nauljiti kokosovim uljem.

Izrada ukrasa:

Od smjese možete napraviti poznati pokrivač za tortu. Da bi smjesa dobro nalegla na tortu, prethodno je premažite s malo marmelade od marelice.

Smjesu možete podijeliti na više dijelova te ih obojiti. Koristite jestive boje koje možete ukapati već u otopljenu želatinu ili umijesiti u gotovu smjesu.

A kad ste dobili smjese u boji, samo je pitanje mašte što ćete od njih napraviti: loptice, figurice, cvjetiće… Sigurno je da će se vašim kreacijama diviti baš svi, a djeca pogotovo.