Čokoladni keks u obliku božićnog drvca naboden je na štapić i ukrašen raznobojnim bombonima - to bez poteškoća mogu napraviti i djeca

Nije li bilo sjajno kada ste kao dijete smjeli pomagati kod pečenja kolača? Kakav je samo užitak bio jesti sirovo tijesto! To su sjećanja koja nas prate cijeli život.

Sada je opet vrijeme za otvaranje privatne adventske slastičarnice. Opremite se pregačom i krenite. Djecu osobito veseli ukrašavanje keksa.

Ako poželite cijele kekse prekriti šećernim preljevom, najbolje je prvo preljevom oblikovati konture, a zatim ispuniti unutrašnjost. Na taj se način preljev neće razlijevati na sve strane.

Pričekajte da se preljev donekle osuši, a zatim nastavite s ukrašavanjem. Da biste dobili raznobojne nijanse, u šećerni preljev možete umiješati boje za hranu.

Pokazat ćemo vam kako to možete postići i uz pomoć prirodnih sastojaka.

Ukrase i preljeve za kolače možete napraviti i sami od šećera u prahu, vode i/ili mlijeka te voća ili začina. Bit će to puno zdravija verzija.

Šećerni preljev

  • 250 g prosijanog šećera u prahu pomiješajte s 4-5 žlica soka od limuna, vode ili mlijeka kako biste dobili žitko-tekuću smjesu.
  • Da biste dobili nešto čvršći šećerni preljev, 250 g šećera u prahu pomiješajte s jednim bjelancem, a zatim smjesu stucite tako da postane kremasta.
  • Šećerni preljev stavite u slastičarsku vrećicu pa na keksiće istisnite uzorke po želji.

Svaki keks malo je umjetničko djelo

Gumene medvjediće, čokoladne bombone i šećerne perlice dovoljno je samo utisnuti u još vlažni šećerni preljev, a zatim pričekati da se preljev osuši.

Male princeze, a i one nešto veće, osobito oduševljava ružičasti šećerni preljev nanesen na kekse u obliku zvjezdica, koji su zatim posuti ružičastim ili crvenim šećernim mrvicama.

Otrovnozelena – Matcha čaj

1 g matcha čaja umiješajte u 4-5 žlica vruće vode. Kratko ostavite čaj da se namače, a zatim ga procijedite i umiješajte 250 g šećera u prahu.

Svijetlonarančasta – Sok od manga

250 g šećera u prahu pomiješajte s 4-5 žlica soka od manga. Nježni narančasti ton dobit ćete i upotrijebite li sok od mrkve.

Crvena – sok od višanja

250 g šećera u prahu pomiješajte s 4-5 žlica soka od višanja. Isti učinak možete postići i uz pomoć soka od malina ili soka od cikle.

Žuto – kurkuma

1-2 žličice praha kurkume pomiješajte s 5 žlica vode i 250 g šećera u prahu. Kurkumu treba dodavati štedljivo, jer bi inače taj začin mogao prekriti okus keksa.

Ljubičasto – borovnice

Sok od borovnice preljevu će dati nježnu ljubičastu nijansu. Želite li postići intenzivniji ton, 30 g borovnica i 2 žlice vode štapnim mikserom usitnite u pire, koji zatim pomiješajte s 250 g šećera u prahu.