Vrijeme je za slasne kruške, kojih postoji više od šest tisuća sorti. Saznajte za što je najbolje upotrijebiti njezine najčešće vrste

Na red za berbu došle su i kruške, voće iz porodice ruža, koje iza sebe imaju dugu povijest – još ih je starogrčki pjesnik Homer smatrao ‘darom bogova’.

Nije ni čudo, ako imamo na umu ne samo njihovu nježnu teksturu, sočnost i slatkoću nego i bogatstvo vitamina C i B. Saznajte za što je najbolje upotrijebiti u kuhinji najčešće sorte krušaka.

Konferans

Bogata sokom i šećerom, ova vrsta kruške jedva da ima koštice. Najbolje godi svježa, ali može dugo biti skladištena. Dobra je i za pirjanje (rižoto, umak).

Konferans je zrela za konzumiranje kada joj je kora zelenkasta. Kada požuti, to je znak da je prezrela.

Fetelova

Velika i sočna kruška vrlo aromatična okusa i čvrstog mesa. Ukusna je kada je kuhanu kombiniramo sa slanim jelima (u mesnim umacima ili uz pečeno meso i povrće). Kada omekša, gubi na okusu.

Kleržo

Ovu sočnu krušku slatko-kiselkasta okusa najbolje je jesti u čistom obliku, a idealan je izbor i za kompote.

Viljamovka

Najpoznatija vrsta kruške je naglašeno sočna i slatka, a meso joj je mekano, gotovo topivo. Osim za rakiju, idealna je za pečenje, kuhanje ili kuhana u crvenom vinu te poslužena uz divljač.

Crvena viljamovka

Ova kruška nježno crvene boje i mekanoga žućkastog mesa obiluje sokom i šećerom. Od nje se rade i rakija i liker.

Nashi

Poznata i kao azijska, tj. japanska kruška, nashi ima čvrsto meso i osvježavajuću, kiselkastu aromu. Izvrsna je za kompot, uz sir i svježa, bez dodataka.