Ovo je tijesto posve jednostavno zamijesiti, a u slasticama koje se od njega izrađuju može se uživati ne samo za Božić nego i u bilo koje drugo doba godine

Savjeti i trikovi

Ako želite pripremiti veću količinu kolača, najbolje je odmah uzeti dvostruke količine sastojaka. Košarice koje ne želite odmah napuniti možete i čuvati na hladnome mjestu.

Neposredno prije Božića možete ih napuniti čokoladnom kremom i ukrasiti voćem konzerviranim u alkoholu.

Druga varijanta je da košarice poslužite napunjene tučenim slatkim vrhnjem.

SAVJET plus

Džem se najčešće priprema ljeti od svježeg voća.

No ništa ne može nadmašiti džem od zamrznutog voća – on ima puno snažniju aromu i to prije svega ako je riječ o šumskim bobicama ili crvenom ribizu.

Priprema je sasvim jednostavna i u principu jednaka kao i kod džema od svježeg voća. Potrebna su vam 2 kg ribiza, 250 ml vode, 200 ml octa, 1 kg šećera, 1/3 štapića cimeta i 4 klinčića.

Pričekajte da se ribizi otope, a zatim ih prelijte kipućom vodom u koju ste dodali ocat i na kraju ih ocijedite. U loncu zakuhajte vodu sa šećerom, cijelim cimetom i klinčićima.

Dodajte ribiz i kuhajte ga pet minuta. Vrući ribiz stavite u staklenke, koje odmah zatvorite i odložite okrenute naopačke.

Kako bi se naglasio okus, u vodu možete dodati i malo zvjezdastog anisa.

Punjene košarice od tijesta za lincere

  • 225 g hladnog maslaca
  • 350 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica mješavine začina – cimet, muškatni oraščić, klinčić
  • prstohvat soli

Punjenje

  • 2 žlice ruma
  • 50 g grožđica
  • 50 g badema
  • 1 žličica naribane narančine korice
  • 150 g pekmeza od ribiza
  • 1 jaje za premazivanje

priprema

  1. Maslac narežite na kockice pa ga s brašnom, šećerom, soli i začinima zamijesite u u čvrsto tijesto. Na sat ga vremena stavite u hladnjak.
  2. Grožđice pokapajte rumom pa ih ostavite pola sata da nabubre. Bademe stavite u kipuću vodu, a zatim ih ogulite i nasjeckajte.
  3. Pomiješajte bademe s grožđicama, narančinom koricom i pekmezom. Pećnicu unaprijed zagrijte na 180 °C.
  4. Tijesto razvaljajte u ploču debelu oko 3 mm. Iz tijesta izrežite krugove, koje zatim položite na lim za pečenje. U tijestu napravite udubine duboke oko 1 cm.
  5. U tako oblikovane zdjelice od tijesta stavite punjenje, koje zatim prekrijte zvjezdicama izrezanim iz tijesta. Premažite razmućenim jajetom.
  6. Košarice pecite oko 20 minuta, a nakon toga ih ostavite da se ohlade. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.