Ovo korjenasto povrće kolačima će dati jednu posebnu slatkoću i okus, a vašem nepcu dodatni užitak

Mrkva se često jede sirova, cijela ili naribana u salatama, ali jednako tako i termički obrađena u juhama ili umacima, kuhana, pirjana ili pečena kao prilog uz mesna jela.

U juhama se često kombinira s celerom i lukom. Od nje se jednako tako može pripremiti svježi sok izvanrednog okusa, koji je među najomiljenijim povrtnim sokovima, a odličan je i pire od kuhane mrkve.

Uz sve to, mrka je odlična i u slatkoj varijanti te se od davnina pripremaju razni kolači od ovog korjenastog povrća. Donosimo vam jednostavan recept za neodoljiv i sočne muffine od mrkve.

Muffini od mrkve

  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • 70 g ribane mrkve
  • 3 jaja
  • 1 dl ulja
  • korica od dvije naranče
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 90 g brašna
    prstohvat muškatnog orašćića
  • 2 dl mlijeka borovnice
  • šlag

priprema

  1. Sve sastojke osim mlijeka i vrhnja izmiješajte i ulijte u kalupe za muffine te pecite na 180 stupnjeva 20 min. Kad se biskvit ohladi namočite ga mlijekom.
  2. Po želji muffine ukrasite vrhnem za šlag i svježim borovnicama. Umjesto u kalupima za muffine, kolač možete ispeći i u klasičnoj posudi za kolače.