Šljiva je jedna od najkorisnijih voćki. Izvrsna je svježa, u džemovima, kompotima..., a oplemenjuje i slana jela

Ako želite imati dobru probavu, jedite šljive. Nadalje, šljive imaju nisku kalorijsku vrijednost, pa su idelne i za one koji paze na kilograme.

Iako ih je najbolje jesti svježe, odlične su za pripremu ukusnih domaćih džemova, kompota, pita…, a koriste se i u slanim varijantama, prije svega kao ‘potpora’ ukusnom junećem umaku kako bi dobio dodatnu punoću.

Predložit ćemo vam jedan recept za ukusan džem od šljiva. Omjer voća i šećera neka bude jedan prema pet.

Dakle, na pet kilograma šljiva dodajte jedan kilogram šećara. U posudu stavite red šljiva, pospite ih šećerom, pa složite novi red voća i tako dok ne potrošite sve sastojke.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Po želji pred kraj kuhanja dodajte malo liminove korice i oko 2 dcl ruma – vaš džem imat će neodoljivu aromu.

Uživat ćete!

Preporučujemo