Samo jedan pogrešan korak je dovoljan da svoj zdravi smoothie pretvorite u nezdrav obrok pun masnoća, šećera i kalorija

Samo jedan pogrešan korak je dovoljan da svoj zdravi smoothie pretvotite u nezdrav obrok pun masnoća, šećera i kalorija.

Primjerice, mislite da nema veze ako u smoothie zbog privlačnijeg okusa dodate malo jogurta ili agavina sirupa.

Za one koji su ‘prešli’ na smoothieje kao sastavni dio njihova dijetnog režima, to može rezultirati porastom težine.

No ako slijedite naše savjete, možete biti sigurni da će vaš smoothie ostati i zdrav i ukusan.

super booster

Ako u svoj smoothie dodajte neki ‘super booster’, poput nekog proteinskog praha, zelene spiruline ili chia sjemenki, njegovo djelovanje bit će još moćnije.

Rogač u prahu, kakao prah, svježe cijeđeni limun, sirovi bademi i orasi, matična mliječ…, također su odlični ‘boosteri’.

Ako u napitak dodate neki probiotik, to će sigurno dodatno ojačati vaša crijeva.

Recite ‘ne’ i različitim umjetnim zaslađivačima, poput agavina sirupa, ali i primjerice – medu. No ako napitak ipak želite zasladiti, neka to bude nekoliko kapljica stevije.

voćni smoothie

Ni previše voća nije dobro, jer voće također sadrži puno šećera, a tijelu je gotovo pa svejedno iz kojeg je izvora taj šećer.

No ako preferirate voćne smoothieje, radije se odlučite za bobičasto voće, ono ima manje šećera od ostalog voća, a nutritivno je bogato, osobito antioksidansima.

Puno zelenog povrća

Špinat, kelj, biljka potočarka i spirulina u prahu neka vam uvijek budu na pameti kad razmišljate o pripremi zdravog zelenog napitka, jer na taj način u jednom obroku dobivate vlakna, željezo i proteine.

Avokado je najbolji izbor za bazu zato što sadrži vlakna, kalij i druge vitamine u izobilju. U njemu ima dobrih masnoća i, naravno, nema šećera.

smrznuto voće

No kako biste vašem smoothieju ipak dali malo slatkoće, narežite komadiće banane i smrznite u posudici za led (svaki komadić u jednu kockicu).

Smrznuti komadi banane su izvrsna zamjena za sladoled koji mnogi dodaju u ovakve napitke.

Ova opcija sa smrznutim voćem puno je bolje rješenje i od smrznutog jogurta. Smrznuta kruška i mango također mogu umjesto banane poslužiti u istu svrhu.

Važno je i kakav blender koristite

Ne trebate odmah kupiti onaj najskuplji na tržištu, no isplati se investirati u nešto kvalitetniji aparat  – najvažnije je da radi na principu hladnog prešanja kako se ne bi uništili vitamini i minerali iz sastojaka.

slatkoća napitka

Ponekad i tekućina koju dodajete u smoothie može bitno utjecati na slatkoću napitka.

Primjerice, nezaslađeno bademovo ili kokosovo mlijeko, kao i nezaslađeni zeleni čaj, dobar su odabir; no još je bolje ako kao tekuću bazu koristite vodu.

Svakako izbjegavajte dodavati kupovne voćne sokove, jer su oni puni šećera.

Najbolje je smoothie konzumirati odmah ili najviše unutar sat vremena od pripreme. Svakako zapamtite da je ovakav napitak zamjena za jedan cjeloviti obrok.