Osim sočnog središnjeg dijela lubenice, ne bacaju se ni kora ni sjemenke jer su jestivi. A jeste li probali ‘gelo di lemone’? Ovo ljeto bit će vam pravo osvježenje

I dok većina nas najradije jede središnji dio lubenice, i to svjež i ohlađen, mnogi vrsni kuhari upotrebljavaju je u pripremi raznih jela. Ona je izvrsna i u salatama, hladnim juhama, voćnim desertima.

Osim sočnog središnjeg dijela lubenice, ne bacaju se ni kora ni sjemenke jer su jestivi. Tako se, primjerice, u nekim južnoameričkim kuhinjama kora lubenice marinira, kiseli ili kandira.

Popečene sjemenke (bez vanjske ovojnice) mogu se konzumirati kao grickalice, a mnoge ih kućanice vole samljeti te upotrebljavati kao sastojak u pripremi domaćeg kruha.

Svi posjetitelji Sicilije moraju ljeti probati domaći specijalitet, ‘gelo di melone’. No njegovu slast možete otkriti i u svojoj kuhinji.

Gelo di melone

  • 80 g kukuruznog škroba (po litri soka)
  • sok od lubenice
  • 100g šećera (po litri soka)
  • aroma jasmina
  • sok od limuna

priprema

  1. U dio soka od lubenice umiješajte kukuruzni škrob, a preostali sok zagrijte s dodatkom šećera i malo arome jasmina.
  2. Umiješajte mješavinu soka i kukuruznog škroba i kuhajte oko 3 min. Dodajte sok od limuna, a zatim smjesu procijedite i ulijte u zdjelice.
  3. Poslužite s tučenim vrhnjem, nastruganom čokoladom i pistacijama.

Preporučujemo