Bilo da je kuhana, pečena ili pirjana, meka koljenica puna sokova oduševljava sve mesoljupce

Kako napraviti savršeni umak

Uz koljenicu se klasično poslužuje neugušćeni umak od pečenja. Volite li gušće umake, protisnite u njega i pirjano povrće ili umak lagano povežite škrobnim brašnom.

Iz umaka – što se posebno odnosi na svinjeću koljenicu – treba pomno odstraniti svu masnoću.

Talog od pečenja možete, po želji, prokuhati sa suhim crnim ili bijelim vinom ili pak tamnim pivom.

Ako će jelo jesti i djeca, alkohol slobodno zamijenite povrtnim temeljcem i/ili sokom od jabuke. Od začina koljenica se odlično slaže s kimom, klinčićem i ljupčacem.

Duga priprema – sočno meso

Bilo da koljenicu pripremate na štednjaku ili u pećnici, za to ćete trebati odvojiti dosta vremena jer tetivama prožetom mesu trebaju sati i sati kako bi omekšalo tako da bude meko kao maslac.

Za jela s puno umaka kao što su klasični talijanski specijalitet ossobuco ili gulaš meso je najbolje pirjati u velikom loncu na štednjaku.

Želite li dobiti hrskavu pečenku, koljenicu stavite na lim pa u pećnicu. Janjeće kotlete možete sočno ispeći u pećnici u vrećici za pečenje.

Kako bi meso dobilo lijepu boju, vrećicu prorežite škarama pola sata prije kraja pečenja.

Pečete li u vrećici svinjeću koljenicu, 10-15 minuta prije isteka predviđenog vremena pečenja izvadite je i zapecite pod grillom.

Koljenica, buncek…

Bilo da je svinjeća, teleća ili janjeća, koljenica je zapravo donji dio noge, između buta i nogice. Stražnji dio koljenice je mesnatiji i ima manje tetiva.

Svinjeća koljenica ili buncek u nas se osim kuhanjem i pečenjem još tradicionalno priprema dimljenjem i sušenjem te se često kombinira s kiselim kupusom i grahom.

mali trikovi za savršeno pečenje

  • Koljenicu rumeno zapecite sa svih strana na umjerenoj vatri na vrućem ulju. Aroma prženog mesa kasnije će dati fini okus umaku.
  • Pripremljeno povrće i začinsko bilje rasporedite oko mesa, sve skupa kratko propirjajte, podlijte juhom i vinom te stavite u pećnicu.
  • Procijedite sok od pečenja kroz gusto cjedilo, a povrće protisnite žlicom. Pasirano povrće dat će gustoću umaku.
  • Prije posluživanja meso s obje strane kosti po dužini izrežite na tanke do srednje debele odreske.