Ljeti kada je sezona rajčica, one se nalaze u skoro svakoj salati, umaku ili toploj juhi. Ipak, možete ih sačuvati i za ostatak godine kada im prođe sezona

Sočne rajčice idealne se za mnoge kombinacije i stoga u njima želimo uživati koliko god je moguće. Produljite sezonu ovih ukusnih plodova tako što ćete ih spremiti u teglicu i uživati u njima i dugo nakon što im prođe sezona.

Ne morate posezati za već gotovim, kupovnim proizvodima, ove delikatese možete napraviti i kod kuće.

Donosimo vam dva jednostavna recepta za prste polizati…

na domaći način

Rajčice u ulju

  • 1 kg mini rajčica
  • žličica šećera
  • 2 žlice ulja
  • čili papričica
  • češanj češnjaka
  • 2 žličice nasjeckanog timijana
  • 250 ml maslinova ulja

priprema

  1. Za 1 staklenku (1 l): operite i zarežite 1 kg mini rajčica.
  2. Dodajte im žličicu šećera, 2 žlice ulja, promiješajte i tako pripremljene pecite u pećnici 20 minuta na grill programu.
  3. Pečene rajčice stavite u staklenku, dodajte nasjeckanu čili papričicu i češnjak, 2 žličice nasjeckanog timijana i zalijte  sa 250 ml maslinova ulja.
  4. Neka ostanu u zatvorenoj staklenci tijekom noći.

profimedia-0280497717

Rok trajanja: oko 3 tjedna

Sušene rajčice

  • 1 kg malih duguljastih rajčica
  • maslinovo ulje
  • sol

priprema

  1. Za 250 g: operite i prepolovite 1 kg malih duguljastih rajčica.
  2. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje, posolite i pecite u pećnici na 110 stupnjeva s lagano otvorenim vratima 6-8 sati.
  3. Tijekom pečenja rajčice okrećite svakih 30 minuta. Suhe rajčice po želji pospite začinskim biljem, složite ih u staklenku, ulijte ulje do vrha i potom zatvorite.

profimedia-0191026927

Rok trajanja: oko 4 tjedna

Preporučujemo