Ljeto je teško zamisliti bez marelica i bresaka. Mogućnosti njihove primjene su neograničene!

Obje se ove vrste koštuničavog voća zahvaljujući izvanrednom okusu ubrajaju u najomiljenije voćke. Breskve i marelice su termofilne biljke i najbolje uspijevaju u dolinama na 250 metara nadmorske visine.

Često ih se, međutim, može vidjeti i na višim mjestima, gdje njihova stabla krase unutarnje vrtove ispred južnih zidova, koji ih štite od hladnih vjetrova sa sjevera i proljetnog mraza.

Za oko sokolovo

Marelice imaju nisku kalorijsku vrijednost pa se preporučuju osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu. One sadrže male količine natrija i veliki udio kalija te obiluju elementima u tragovima, kao što su mangan, fluor, kobalt i bor.

Zahvaljujući tim supstancijama marelice pridonose očuvanju ravnoteže živčanog sustava u slučaju pojave nemira, depresije, strahova i smanjenog apetita.

Najvažniji sastavni dio svježih i sušenih marelica jest beta-karoten ili provitamin A, koji pridonosi dobrom vidu. To, međutim, nije sve kad je riječ o zdravlju očiju: marelice se preporučuju čak i kod pojave suhoće očne spojnice, kronične iritacije ili svrbeža očiju, noćne sljepoće, ali i kronične upale sluznice ždrijela i paranazalne šupljine, kao i kod pojave ekcema.

Zahvaljujući velikim količinama željeza sušene marelice su odličan pomagač u borbi protiv anemije.

Borci protiv stresa

Breskve sadrže oko 80% vode, 9% šećera, vitamin A, vitamine B, vitamin C, folnu kiselinu i minerale (magnezij, kalij, fosfor, kalcij, cink, željezo).

Sve ih to čini važnim sastavnim dijelom prehrane: one, naime, jačaju imunosni sustav, srce, krvne žile i krvotok, štite nas od slobodnih radikala, potiču izlučivanje vode iz tijela, pomažu kod ublažavanja oteklina, gubitka tjelesne težine, djeluju kao lagani laksativ (rješavaju problem zatvora), blagotvorno djeluju na kašalj i astmu te uklanjaju ili smanjuju napetost i stres.

Preporučujemo