Nekoć je bila luksuzni proizvod, a danas jeftin univerzalni začin. No, danas postoji mnogo različitih vrsta soli, a osobita su delikatesa aromatizirane soli...

Posljednjih se godina oko tog ’bijelog zlata’ razvio pravi mali kult, rezultat kojega su najrazličitije vrste soli koje donose raznolikost i u svakodnevnu kuhinju.

Osobita su delikatesa aromatizirane soli. Na hladnom dimu bačava u kojima je sazrijevao Chardonnay u Francuskoj dimi se Fleur de Sel (cvijet soli).

Svojom pikantnom aromom ova sol čini mesna i riblja jela rafiniranijima.

Osim iz sadašnjih, sol se vadi i iz nekadašnjih mora, odnosno iz podzemnih slojeva i nazivamo je ’kuhanom soli’.

Neke od poznatih vrsta soli su:

  • Flos salis – veliki kristali soli
  • Ružičasta sol
  • Morska sol u pahuljicama
  • Crvena sol
  • Fleur de Sel
  • Sel gris – siva sol
  • Kamena sol
  • Sitna morska sol
  • Fleur de Sel Chardonnay iz Kalifornije

Sol za juhu

Ovakav će začin domaćoj juhi dati poseban okus: usitnite peršin, estragon, mladi luk, mrkvu, češnjak i celer pa naizmjence redajte smjesu i krupniju sol u epruvete.

Zatvorite epruvete plutenim čepićima i držite na hladnome.

Preporučujemo