Prstohvat soli više ili manje, može uništiti okus jelu pa je trenutak kada je dodajete jelu vrlo bitan

Sol je bez sumnje jedan od najčešćih kuhinjskih sastojaka, ali se s njome može vrlo lako i pogriješiti: prstohvat soli više ili manje, može uništiti okus jelu.

Upotreba soli u kuhinji odlika je stoga velikih kuhara jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu.

  • Sol podiže točku vrenja vode pa bi je trebalo dodati nakon što voda provrije, kako bi se skratilo vrijeme kuhanja.
  • Sol izvlači vlagu iz hrane pa je nemojte dodavati, primjerice, prije nego govedina bude gotova jer će iz nje izvući sve ukusne sokove.
  • Kada pržite luk, kako bi omekšao ali ne i zagorio, dodajte sol na početku – ona će izvući vlagu iz luka. Malo dodane vlage smanjit će učinak topline, pa će luk omekšati a neće pocrniti.
  • Jela poput sireva, šunke i slanine već sadrže sol pa pazite koliko je dodajete.
  • Prstohvat soli možete dodati u blago istučene bjelanjke kada pripremate puslice. Sol ‘opušta’ proteine pa je lakše istući jaja u čvrsti snijeg.
  • Uvijek posolite vodu za kuhanje povrća: tako ćete pojačati prirodni okus različitog povrća i smanjiti potrebu za dosoljavanjem nakon posluživanja. Osim toga, soljenje u toj fazi pripreme ne dopušta hranjivim mineralnim solima iz povrća da se otope u vodiza kuhanje.

savjet više: Kako čuvati sol

Svaku vrstu soli (rafiniranu, krupnu morsku, sitnu, natrijev glutaminat…) treba čuvati na suhom mjestu kako se ne bi skrutila ili poprimila vlagu.

Ne spremajte je u srebrne soljenke ili kutije jer klorin u soli reagira na srebro, što uzrokuje zelenkastu boju.

Tradicionalna posuda za sol koja ne propušta svjetlost najpogodnija je za čuvanje soli, a da se dodatno osigurate od vlage – u soljenku stavite koje zrno riže!