Nekada davno sol je bila toliko cijenjena da je služila kao platežno sredstvo. Tada su je ljudi imali u malim količinama i štedljivo je koristili

Na sreću, danas nam je sol dostupna, ali zbog toga ima puno više onih koji pretjeruju s njezinim količinama u usporedbi s onima koji je konzumiraju premalo. Danas sol više nije “bijelo zlato”, kako su je nekada zvali, već je zajedno s bijelim brašnom i šećerom postala negativan lik zloglasne skupine moderene prehrane, tzv. “tri bijele smrti”.

Budući da prevelike količine soli u prehrani mogu dugoročno negativno utjecati na zdravlje − povećan rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega kao i mnoge druge poteškoće − sol treba koristiti umjereno, a posebice treba pripaziti kod prehrane djece.

Sol u prehrani male djece

 

Pedijatri i nutricionisti danas smatraju kako dojenčetu majčino mlijeko potpuno zadovoljava potrebne količine soli. Zato djeci do godine dana, koja sisaju ili jedu mliječne formule, u kašice ne treba dodavati sol. Dnevne potrebe djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 g. Odraslima za usporedbu na dan treba čak 10 puta više soli.

Prednost dajte morskoj krupnoj soli jer sadrži više minerala i joda, a povrće pokušajte kuhati na pari čime ćete u namirnicama zadržati prirodnu sol.

Izvor: Roditelji.hr