Uživajte u jednoj od najzdravijih namirnica!

Listovi špinata obiluju gotovo svim važnim vitaminima, prije svega vitaminima A, E, K i B, jednako tako i mineralnim tvarima manganom, jodom i kalijem.

Berba

Špinat se bere, ovisno o vremenu sjetve, u proljeće, ljeto i jesen.

Skladištenje

Te nježne zelene listiće potrošite što je moguće prije. Možete ga čuvati u hladnjaku, u pretincu za povrće, i to maksimalno 2 dana.

Važno!

Pripremljeni špinat možete podgrijavati. No ako vam ostane, spremite ga u hladnjak odmah nakon objeda te ga sutradan zagrijte na brzinu.

Uživajte u špinatu na nov način, pripremite ukusne i sočne lazanje po našem provjerenom receptu…

Lazanje sa špinatom

  • 1,2 kg špinata
  • glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 g vrhnja za kuhanje
  • 150 g mrkve
  • 200 g gorgonzole
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 250 g tjestenine za lazanje
  • 150 g naribanog ementalera

priprema

  1. Oplahnite, očistite i na šire trake narežite špinat. Glavicu luka i 2 režnja češnjaka oljuštite, narežite na kockice i propirjajte na žlici maslaca.
  2. Dodajte špinat i pirjajte ga s lukom 3 min. Umiješajte vrhnje za kuhanje pa kuhajte dok dio tekućine ne ispari i dok se ne stvori gušći umak.
  3. Pećnicu za to vrijeme zagrijte na 180 stupnjeva. Ogulite mrkvu i naribajte je na tanke trakice, a 200 g gorgonzole narežite na kockice pa je rastopite u loncu u kojem ste zagrijali 100 g kiselog ili gušćeg vrhnja za kuhanje.
  4. Umak posolite i popaprite pa u nj umiješajte mrkvu. U namašćenu vatrostalnu zdjelu redajte listove lazanja, umak od gorgonzole i špinat tako da zadnji sloj bude špinat. Pospite sa naribanim ementalerom i pecite 35 min.

Preporučujemo